Agenda

www.socialevraagstukken.nl geeft een overzicht van congressen, lezingen en debatten over maatschappelijke kwesties. Heeft u ook een bijdrage voor de agenda? Stuur deze dan naar Marco Ploeger
  • 2 april

    Debat: Buurtinitiatieven op de tocht

    AMSTERDAM - Voor de veelgeprezen Fixbrigade is de toekomst onzeker. Het buurtinitiatief pakt al jaren slecht geïsoleerde woningen aan, biedt scholing aan jongeren en vrijwilligers en is sociaal geworteld in de buurt. Lokaal en nationaal wordt het initiatief gezien als een groot succes. Het huidige coalitieakkoord beloofde uitbreiding van de Fixbrigade, ze komen zeer goed uit een TNO-evaluatie en koningin Maxima kwam een paar maanden geleden nog langs.

    Ondanks deze beloften en lokale en nationale lofzang, verloren ze een aanbesteding van de gemeente Amsterdam. Een ander bedrijf ging er met de opdracht vandoor. Hoe is dit proces verlopen? Wat kunnen we hiervan leren? Hoe voorkomen we dat buurtinitiatieven die door stad en politici op handen worden gedragen ten onder gaan aan aanbestedingsregels? Aan de hand van deze casus gaan we in gesprek over dit bredere vraagstuk.

    → Meer informatie
  • 3 april

    Debat: Wet betaalbare huur: doelmatig of denkfout?

    AMSTERDAM - De woningmarkt verkeert in extreem zwaar weer. Huurders zijn steeds vaker bijna de helft van hun inkomen kwijt, voor sociale huurwoningen sta je in Amsterdam gemiddeld 13 jaar op een wachtlijst en de overstap van een huurwoning naar een koopwoning lijkt door de torenhoge prijzen van koopwoningen steeds verder uit het zicht. Maar wat we eraan kunnen doen, daar verschillen de meningen nogal over.

    In een verwoede poging om de crisis te beteugelen wordt wet- en regelgeving doorgevoerd om te zorgen dat de woningmarkt weer toegankelijker wordt. Zowel voor kopers als voor huurwoningen. Denk aan het afschaffen van de jubelton en de opkoopbescherming. Nu ligt er weer een wetsvoorstel dat de vrije huursector meer aan banden gaat leggen: De Wet op Betaalbare Huur. De woonbeweging lijkt voor de komst van deze wet, terwijl economen kritisch zijn. Beide partijen lijken hetzelfde doel te hebben, maar zijn het niet eens over het middel. Tijd dus om met elkaar het gesprek aan te gaan!

    → Meer informatie
  • 8 april

    Debat: Renovatie van sociale woningbouw

    AMSTERDAM - Hoe kan de bestaande bebouwing worden verduurzaamd en beter worden ingedeeld, en hoe kan de woonkwaliteit hiervan een impuls krijgen?

    Op maandagmiddag 8 april 2024 organiseren Architectenweb, MORE Architecture en Pakhuis de Zwijger een symposium over de renovatie van sociale woningbouw. Hoe kan de bestaande bebouwing worden verduurzaamd en beter worden ingedeeld, en hoe kan de woonkwaliteit hiervan een impuls krijgen? Sprekers zijn onder anderen Marjolein van Eig (BureauVanEig), Hans Meijer (Vanschagen Architecten) en Oliver Thill (Atelier Kempe Thill).

    → Meer informatie
  • 10 april

    Debat: Met het burgerberaad uit de wooncrisis

    AMSTERDAM - Burgerberaden maken een opmars in Nederland. Steeds meer lokale overheden gaan ermee aan de slag. Het burgerberaad is een manier om met burgers en de politiek gelijkwaardig samen te werken aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Denk aan de klimaataanpak, afvalproblemen en de wooncrisis.

    Een jaar geleden startte het burgerberaad wonen in Zaanstreek-Waterland, waar ze op zoek gingen naar nieuwe ideeën en oplossingen voor de wooncrisis. Aan de hand van ervaringen en lessen in de Zaanstreek onderzoeken we vanavond wat het burgerberaad kan betekenen binnen de volkshuisvesting. Kan het burgerberaad ons uit de wooncrisis helpen?

    → Meer informatie
  • 25 april

    European Social Work Conference 2024

    BRUGGE - Sociaal werk doet ertoe! Daar draait het om op 25 en 26 april tijdens de European Social Work Conference van Sterk Sociaal Werk en het Departement Zorg te Brugge. De conferentie vindt plaats in kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

    De conferentie gaat in op maatschappelijke uitdagingen waarmee sociaal werkers in heel Europa geconfronteerd worden: klimaatverandering, digitalisering en migratie. Je kan er aansluiten bij inspirerende keynotes en panelgesprekken, Europese collega’s ontmoeten, elkaar inspireren en kennis uitwisselen.

    → Meer informatie
  • 25 april

    Lezing: The Future of the Mind in a Digital Society

    NIJMEGEN - Hoe beïnvloeden nieuwe digitale technologieën zoals AI onze mentale en emotionele gezondheid? Verbeteren deze digitale ontwikkelingen onze cognitieve functies en helpen ze bij geestelijke gezondheidszorg, of verminderen ze ons vermogen om informatie te verwerken, beslissingen te nemen en met stress om te gaan? Moeten beleidsmakers ons cognitieve welzijn boven traditionele doelen als economische groei en productiviteit stellen?

    Kom en leer van jurist en gedragsneurowetenschapper Emily Murphy hoe het snijvlak van technologie en hersen- en gedragswetenschappen een nieuw denkkader in het overheidsbeleid kan creëren, een denkkader dat onze collectieve cognitieve gezondheid centraal stelt bij maatschappelijke vooruitgang.

    → Meer informatie
  • 26 april

    Participatielezing 2024 door Josien Arts: hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?

    UTRECHT - Op vrijdagmiddag 26 april van 15:00 tot 17:00 uur houdt socioloog en universitair docent Josien Arts de zevende Participatielezing van Movisie. Centraal in haar verhaal: waarom ervaren veel mensen de overheid als ontoegankelijk, onbetrouwbaar en ondermijnend? Hoe kan het anders en hoe zorgen we voor een zorgzame overheid voor iedereen?

    In de Participatielezing van 2024 analyseert Josien Arts, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, hoe we hier gekomen zijn. Ze duikt voor een verklaring in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. We leren hiervan dat de sociale bescherming en emancipatie die de verzorgingsstaat biedt nooit bestemd was voor iedereen. Terwijl sommigen deze privileges genoten, werden anderen buitengesloten of onderdrukt. Dat is nog altijd zo. ‘Ze maken je gewoon kapot’, ‘Ik ben altijd bang’ en ‘Ik durf geen hulp te vragen’ zijn drie reacties van mensen voor wie de overheid geen oplossing is, maar een probleem.

    Met behulp van inzichten van uiteenlopende onderzoekers, denkers en activisten, zet Josien Arts uiteen wat er nodig is voor een zorgzame overheid voor iedereen. Een overheid die erkent dat iedereen afhankelijk en kwetsbaar is en niemand ‘normaal’, die geen normen en straffen oplegt, maar repareert wat er in de samenleving misgaat.

    → Meer informatie
  • 13 mei

    Debat: Zijn criminelen verantwoordelijk voor hun daden?

    UTRECHT - Hoe eerlijk is ons rechtssysteem? Met schrijver en filosoof dr. Lotje Steins Bisschop en criminoloog dr. Laura Oploo.

    Wie een gruwelijke moord pleegt, willen we het liefst lang opsluiten. In hoeverre moet het strafrecht aandacht hebben voor de psychische toestand en achtergrond van de dader? Met criminoloog dr. Laura van Oploo (UU) en schrijver en filosoof dr. Lotje Steins Bisschop praten we over veiligheid, vrije wil en blinde vlekken in ons rechtssysteem.

     

    → Meer informatie
  • 23 mei

    Lezing: Wie is Judith Butler? Denker over gender als politieke splijtzwam

    NIJMEGEN - Wie is de invloedrijke Amerikaanse filosoof Judith Butler? Judith Butler (1956) heeft met boeken als Who’s Afraid of Gender? ons denken over gender en seksualiteit voorgoed veranderd. Wat kunnen we, nu discussies rondom gender weer een hoofdrol op het politieke toneel spelen, van diens werk leren? Kom en leer van filosoof Katrine Smiet en socioloog Niels Spierings wat het gedachtengoed van Judith Butler is en wat gender zo’n politieke splijtzwam maakt.

     

    → Meer informatie
  • 27 mei

    Lezing: Anton de Kom: lessen van een antikoloniale verzetsstrijder

    NIJMEGEN - Wie was de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom (1898 – 1945) en wat kunnen we nu leren van hem? Waarom zette hij zich niet alleen in voor Surinaamse arbeiders, maar ook in Nederland voor de Indonesische studentenbeweging en uiteindelijk ook tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog? Kom luisteren naar letterkundige Thalia Ostendorf en filosoof Mathijs van de Sande over het gedachtegoed van Anton de Kom, zijn radicale solidariteitsdenken en de vraag of het activisme van De Kom in de huidige tijd minder van toepassing is, of juist actueler dan ooit.

    → Meer informatie