Nationalisme

De koning kan niet authentiek zijn

De koning kan niet authentiek zijn

Volgens Willem Alexander is ‘de belangrijkste les’ voor zijn koningschap om ‘authentiek’ en ‘jezelf’ te zijn. Maar een authentieke koning is praktisch onmogelijk. Willem Alexander kan wel stellen dat hij ‘geen nummer’ is, maar het is precies doordat hij wél een nummer is dat hij koning mag en kan zijn.

Lees verder
Tevens Publieke omgangsvormen Reageer!

In de ernst ging het mis met het koningslied

In de ernst ging het mis met het koningslied

De presentatie van het koningslied gaf aanleiding tot een stortvloed aan kritiek en satire. Misschien was het lied naar Nederlandse maatstaven wel te ernstig. Áls wij als Nederlanders al een nationaal gevoel willen uitdrukken, dan het liefste met een knipoog.

Lees verder
1 Reactie

Socialisme in één continent

Socialisme in één continent

In het regeerakkoord staat geen woord over een politieke unie. Terwijl een politieke beteugeling van de financiële markt hard nodig is. En daar hebben we niet alleen een sterke staat, maar ook een Europese staat voor nodig. Een dringend advies van links voor een aanpak van de economische crisis.

Lees verder
Tevens Europese Unie, Sociale vraagstukken 1 Reactie

Naar een kritisch nationalisme

Nationalisme heeft een slechte naam gekregen. Ten onrechte. Want er is ook een niet-reactionaire, niet-regressieve vorm van nationalisme mogelijk. Dit kritisch nationalisme is een bron voor een mondiale solidariteit, schrijft Willem Schinkel in zijn nieuwe boek.  

Lees verder
Tevens Europese Unie 2 Reacties