COLUMN Waar komt dat personeelstekort toch vandaan?

De vader van columnist Mieke van Stigt vraagt zijn dochter waar al die personeelstekorten toch vandaan komen. Zij legt het hem uit.

Deze week sprak ik met mijn vader van bijna 94 en hij vertelde dat hij bij winkels kwam waar een briefje op de deur zit met 'Op dinsdagen gesloten wegens personeelstekort’. Hij vroeg me: waar komt dat personeelstekort toch vandaan? Waar zijn die mensen gebleven??

Dan heeft hij aan mij een goeie. Ik ben nooit te beroerd voor een hoorcollege, dus ik begon: Nou, ten eerste, je weet toch van de babyboom, zo vlak na de oorlog? Er zijn toen heel veel kinderen geboren. En mensen die in 1946 tot 1955 geboren zijn, die zijn nu tussen de 67 en 76 jaar. Met pensioen dus. Er is een hele bulk mensen van de arbeidsmarkt gegaan, die niet automatisch vervangen werden door evenveel opvolgers. Maar dat is nog niet alles.

Corona en de arbeidsmarkt

Ten tweede, corona. Dankzij ons verspreidingsbeleid, we moesten allemaal ziek worden maar niet tegelijk, heeft nu een grote meerderheid van de Nederlanders corona doorgemaakt. Niemand weet precies hoeveel en wie, zeker sinds mensen bij een positieve zelftest niet meer naar de GGD hoeven. RTL vroeg het zich in februari vorig jaar af en kwam toen tot de voorzichtige conclusie dat toen 1,4 miljoen Nederlanders de besmetting hadden gehad, maar vermoedelijk het dubbele.

Er is wel werk, maar het zijn geen banen waar je van kunt bestaan

We zijn inmiddels ruim anderhalf jaar verder en het percentage bloeddonoren met antistoffen is inmiddels niet 13, maar 78 procent. Daar wordt heel optimistisch over gedaan, maar het lijk in de kast heet Long Covid – wat niet over een longinfectie gaat, maar over een langetermijnaandoening, als gevolg van Covid. Dat gaat over voorheen (jonge) gezonde en fitte mensen die maandenlang totaal uitgeschakeld zijn.

Volgens onderzoekers aan het Radboud UMC houdt één op de acht Nederlanders langdurig klachten, ook als ze niet in het ziekenhuis waren opgenomen of zelfs aanvankelijk alleen milde klachten hadden. Wat dit voor de arbeidsmarkt betekent is nog niet duidelijk, maar dat het forse gevolgen zal hebben lijkt me zonneklaar.

Hooguit een zakcentje

En dan, we zijn er nog niet, de banen zelf. Ik richtte me weer tot mijn vader: 'Jouw vader (mijn grootvader dus, geboren in 1899) had een baan als postbesteller, later postsorteerder voor de moeilijk leesbare adressen, op het hoofdpostkantoor. Het was armoe, maar wél een vaste baan waar hij een groot gezin van onderhield.’ De huidige banen voor postbestellers worden nu geadverteerd als alternatief voor de sportschool. Een paar uur per dag post rondbrengen, in de frisse buitenlucht. Ik zou als 56-jarige met zo’n baan 10,71 bruto per uur verdienen, oftewel maximaal 602,87 bruto per maand. Dat is hooguit een zakcentje.

De tijd dat je van één salaris kon bestaan ligt voor velen achter ons, de huizen en het levensonderhoud zijn duur geworden. Er is dus wel werk, maar het zijn vaak geen banen waar je van kunt bestaan. Zo ook op Schiphol, waar je als bagagemedewerker aan de slag kunt voor 11,43 per uur plus toeslagen, gemiddeld vierentwintig uur per week, maar daarvoor moet je wel op vier dagen beschikbaar (oproepbaar) zijn tussen zes uur ’s morgens en half twaalf ’s avonds. Je verdient dus gemiddeld krap 275 euro bruto en bent daarvoor vier dagen bezet. Een baan daarnaast vinden om je inkomen aan te vullen tot een minimum bestaansniveau, zal heel lastig worden.

Voltijdse baan is moeilijk te krijgen

Veel winkels en horeca draaien nu op scholieren, die nog niet zelf in hun levensonderhoud hoeven te voorzien. Maar ja, die moeten natuurlijk overdag gewoon naar school. En er zijn steeds minder groepen die op andere inkomens (van ouders of van partners) kunnen leven.

In het onderwijs wordt geklaagd over de vele (dure) zzp’ers, maar een voltijdse vaste baan is ook daar moeilijk te krijgen. Mijn eigen ervaring, alweer jaren geleden maar ik hoor dergelijke verhalen nog steeds, is dat ik half september overhaast een aanstelling kreeg voor een paar uur per week en eind juni weer ontslagen werd. Pas na de zomervakantie werd gekeken hoe ze de gaten in het rooster en in de begroting met elkaar in overeenstemming konden brengen en belden ze me weer op.

En dat geldt ook voor de zorg, waar fulltime aanstellingen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulpen zeldzaam zijn. Liever geven de werkgevers of zorgbureaus een kleiner contract, zodat eventuele uitgevallen uren niet hoeven te worden doorbetaald. En reistijd tussen cliënten wordt natuurlijk ook niet betaald.

Veel mensen ervaren hun eigen werk als zinloos

Daarbij is een voltijdsaanstelling bijna niet werkbaar, zeker niet voor vrouwen die de zorg voor hun gezin niet aan andere, lager betaalde vrouwen kunnen uitbesteden – zoals Anja Meulenbelt in haar recente boek Alle vrouwen werken al terecht aankaart. Het pleidooi om vrouwen meer uren te laten draaien loopt stuk op praktische bezwaren, slecht georganiseerde opvang en onderwijstijden en vooral op een tekort aan zorgende mannen. Vrouwen zijn wel meer gaan werken, maar mannen zijn (thuis) nauwelijks meer gaan zorgen.

Bullshit jobs

In zijn boek Identiteit (2011) beschrijft Paul Verhaeghe de verschuiving van kwaliteit naar kwantiteit. Datgene wat meetbaar is, wordt bijgehouden en nu gezien als kwaliteit. Meten is nu het doel geworden, met als gevolg dat mensen steeds meer administratieve taken krijgen in plaats van hun eigenlijke werk te kunnen doen (vraag het een willekeurige arts, verpleegkundige of leerkracht), wat leidt tot verhoogde werkstress en frustratie.

De arbeidsmarkt zélf produceert uitval en dat is schadelijk

Zelfs over het bestellen van een rijbewijs aan de balie van het gemeentehuis kregen we een vragenlijst om onze tevredenheid te meten. Hele generaties maakten promotie naar een kantoorbaan, die beter verdiende en minder fysieke inspanning vergde. Waarin ze vervolgens gevangen zaten, want ook zij moeten ergens van leven.

Zo gaan miljoenen aan overheidsgelden en subsidies niet naar meer mensen voor de klas, niet naar meer handen aan het bed, maar naar projectbureaus die zichzelf, anderen en elkaar eindeloos evalueren. De Britse antropoloog David Graeber noemde dit bullshit jobs, en het blijkt dat veel mensen hun eigen werk als zinloos ervaren. Stel je eens voor hoeveel arbeidspotentieel er vrij zou komen als we werk zouden betalen naar het maatschappelijke en economische nut ervan.

Gebrek aan organisatie

Kortom, werkgevers zouden ook eens de hand in eigen boezem kunnen steken. Zo komen 55-plussers en arbeidsbeperkten nog steeds nauwelijks aan de bak. Mijn vader is zelf decennialang werkgever geweest, en was goed voor ‘zijn’ personeel. In slechte tijden betaalde hij eerst salarissen uit en keek dan wat er voor hem en ons overbleef. Hij heeft dan ook een eigen visie op het personeelstekort, zoals blijkt uit mijn bericht op Twitter, twee jaar geleden:

Maar hij had er nu wat aan toe te voegen. 'Kijk, toen wij vroeger nog bij Werkspoor werkten, was iedereen lid van de bond. Van een vakbond, dat is tegenwoordig haast niet meer.’ En dat klopt. Ondanks dat de FNV nog zo’n een miljoen leden heeft, is het bewustzijn van onderlinge solidariteit en gemeenschappelijke macht in Nederland bijzonder laag. Dat is in Frankrijk anders, waar stakingen een vanzelfsprekend en krachtig instrument zijn. De Fransen lopen er mopperend langs, maar begrijpen het wel, het socialisme zit nog in hun maatschappelijke DNA.

In het neoliberale Nederland zijn we elkaars concurrent geworden, zelf verantwoordelijk voor ons eigen succes en vooral voor ons eigen falen. Geen wonder dat er steeds meer mensen in een burn-out terechtkomen. Daar hebben vervolgens columnisten en psychiaters in de media een mening over, dat de huidige generatie een generatie van watjes zou zijn.

Maar wat we zouden kunnen concluderen is dat we ons maatschappelijke en economische systeem eens tegen het licht zouden moeten houden. De arbeidsmarkt zélf produceert uitval en dat is schadelijk. We moeten ons eens afvragen of wij er voor de economie zijn of dat de economie er voor ons is. Er is, dunkt me, genoeg reden om niet langer te knipmessen voor elke eis vanuit de arbeidsmarkt en in plaats daarvan eens flink kritischer te worden.

 Mieke van Stigt is socioloog en pedagoog.

Dit artikel is 50878 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (32)

  1. Dank voor dit uiterst heldere verhaal. En vooral van de conclusie! Die maakt je nieuwsgierig of Mieke van Stigt die nog verder gaat concretiseren/uitwerken!

  2. Eindelijk begrijp ik de situatie, dank, Mieke!
    Ik ben gelukkig al 78 en heb altijd onder vreemde en nutteloze banen uit weten te komen, ben van alles geweest in dit leven en heb verschrikkelijk medelijden met de mensen van nu.
    Hele levens verpest door zinloze regelaars en hun eisen, prachtige beroepen naar de jeweetwel geholpen door smerige zorgverzekeraars. Een heel land naar de filistijnen geholpen voor de ‘economie’. Oh kregen we maar weer échte moeders en werden de kinderen maar weer opgevoed met Respect voor alles wat leeft!
    Wat zijn we diep gezonken. Ik ben blij dat ik al zo oud ben en kan nagenieten van wijze beslissingen en mooie ervaringen. En wat gun ik dit alle mensen die nu in de mangel van het nederlandse leven opgesloten zijn. Dank nogmaals.

  3. Goed stuk!

    Ik ben al mijn hele werkzame leven lid van de Bond (ABBA kabo FNV)
    Heb altijd mee gedaan aan acties

    En na 2 x burn-out in de zorg ( verpleegkundige) nu met vervroegd pensioen

    Ik werk wel via uitzendbureau in de horeca en postsorteren

    Ik ben 62, zou best willen omscholen, maar absoluut niet meer in de zorg.

  4. Werkgevers willen uitsluitend goedkoop en flexibel personeel met onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. En daar is een tekort aan omdat niemand onder die omstandigheden bij zo’n ‘werkgever’ wil werken. Dit m.u.v. Polen en andere Oost-Europe ‘arbeidsmigranten’. De ‘krappe arbeidsmarkt’ is vooral een verzinsel van macro economen.
    In werkelijkheid staan meer dan een miljoen mensen aan de kant van de arbeidsmarkt.
    Reeds bij 6 uur werken word je al niet meer als werkloze bij het CBS meegeteld.
    Mensen die met het solliciteren zijn gestopt (meestal 55+ en gehandicapten) worden ook niet als werkloze meegeteld. Het verhaal van al die macro economen dat er in Nederland geen grote werkloosheid bestaat maar een arbeidstekort is onzin zo niet misleidend.
    Al die macro economen kunnen ook steeds maar niet verklaren waarom die lonen dan nog steeds niet echt willen stijgen want bij een tekort aan arbeidskrachten zou dat wel zo moeten zijn.
    In de zorgsector m.n. in de thuiszorg zijn veel medewerkers ontslagen omdat deze sector is geprivatiseerd waarbij ziektekosten verzekeraars tegen zo laag mogelijke kosten moeten ‘inkopen’. In de praktijk konden voormalige medewerkers op hun oude baan terug solliciteren zij het tegen een lager salaris en slechte arbeidsvoorwaarden.
    De meeste medewerkers in deze sector zijn echter nooit meer teruggekomen.
    En nu schreeuwt deze sector dat ze geen personeel meer kunnen krijgen.

  5. Het land vraagt om hervormingen en een visie. De Fnv heeft 10 jaar een machtsstrijd tussen 3 a 4 groepen gehad, die in 2019 gewonnen is door de gematigde sociaal democratische groepen. De radicale achterban van de Fnv is net als de SP mokkend aan de kant gaan staan, wat het land vooruit helpen deels toch heeft bevorderd. Socialisme op de stem tegen stem SP manier werkt niet is duidelijk geworden. Welke partijen niet zijnde de SP en haar halfbroer PVv durven het aan om Nederland qua arbeidsmarkt te hervormen, zonder in de ’tegen’modus te springen op de manier waarop Hans Borstlap naar het functioneren van de arbeidsmarkt gekeken heeft? En daarmee Nederland de toekomst in te helpen?

    Een vakbond erbij die de afgehaakten weer een stem geeft, dat zou voor socialisten een droom zijn,

  6. Waarom mogen vluchtelingen in de asielprocedure niet werken? Ze kunnen en willen zo graag! Creëer mogelijkheden voor hen zoals voor de mensen uit Oekraine. Er zit zoveel potentie.

  7. Het gaat al jaren om een veranderende wereld, terwijl het systeem onvoldoende meebeweegt. Dat gegeven zorgt per definitie voor frictie en een waaier aan problemen. Lees in dat verband ook het verhelderende boek De eenzame eeuw van Noreena Hertz.

  8. Een mooi helder verhaal en analyse. Daar kun je de gevolgen van het flexcontract nog aan toevoegen wat ook op lange termijn gevolgen heeft voor inkomenszekerheid tot en met je pensioen.

  9. David Graeber was een Amerikaans antropoloog.

    Wat de vakbonden betreft: de FNV-leden die mij probeerden lid te maken vertelden leugen op leugen om mij zover te krijgen. Dan haak ik dus af. En er zijn ten tijde van de pensioenacties vele artikelen geschreven waarin haarfijn werd uitgelegd dat het helemaal niet ging om een eerlijk pensioen voor alle generaties, zoals de FNV beweerde, maar dat hun plannen zouden leiden tot veel legere potten over enekel decennia. Natuurlijk word ik geen lid van zo’n leugenachtige organisatie.

    Ik ben overigens lid van de AVV

  10. Onderstaande link naar een youtube film gemaakt door Robert Reich – voormalige minister van Sociale Zaken onder Clinton en nu professor aan Berkeley university geeft een goed inzicht over waar het o.a. niet aansluiten bij een vakbond voor een effect heeft gehad op de positie van werknemers.

  11. Het is wel ergelijk dat er nog steeds een gedeelte wordt besteedt aan ‘werkende vrouwen ‘ en hun ‘zorgtaken’ thuis. Ik hoor en lees nooit dat mannen eens minder moeten gaan werken. Dat levert zoveel voordelen op. Denk bijvoorbeeld eens aan klimaat en milieu. En inderdaad die ‘ bullshitbanen’ te elimineren, bepaalde banen laten uitsterven.

  12. Vergeet niet dat veel mensen niet meer uren willen werken, omdat ze anders minder overhouden omdat toeslagen vervallen

  13. Het kapitalisme is het probleem hier. Daarom zullen er ook geen oplossingen komen vanuit de politiek. Die dienen allemaal het bestaande neoliberale systeem. Wat we nodig hebben is een socialistisch alternatief, daarmee bedoel ik een partij van werkenden, die pleit voor een breuk met dit asociale kapitalisme.

  14. Het is wel ergerlijk dat er nog steeds een gedeelte wordt besteedt aan ‘werkende vrouwen ‘ en hun ‘zorgtaken’ thuis. Ik hoor en lees nooit dat mannen eens minder moeten gaan werken. Dat levert zoveel voordelen op. Denk bijvoorbeeld eens aan klimaat en milieu. En inderdaad die ‘ bullshitbanen’ te elimineren, bepaalde banen laten uitsterven.

  15. Tegenwoordig zijn de lonen net zo hoog als de uitkeringen, vroeger werd er gezegd werk loont, het loont voor geen meter meer en de economie moet draaiende blijven, nou de vraag is hoe???????? Voor je kinderen geen toekomst meer, het is echt schandalig

  16. ik ben 50 en na 1000 sollicitaties heb ik alleen maar verwend gejank en verwend gejank en verwend gejank van werkgevers aangehoord. Het is echt niet normaal wat ik heb meegemaakt in de afgelopen 6 jaar. Ik heb nu een baan maar weet dat deze maatschappij een heel dik vet probleem heeft en dat heeft vooral met de (verwende) houding en het gedrag van de werkgever (incl HR medewerkers) te maken.

  17. de FNV heeft juist de laatste maanden wel te maken met een enorme stijging van het aantal nieuwe leden…

  18. Het is een zeer interessant stuk en bevat veel waarheden (als een koe). Op de huidige, verre van duurzame manier van omspringen met mensen op de arbeidsmarkt valt veel aan te merken. Er wordt echter wel voorbij gegaan aan het daadwerkelijke tekort aan arbeidskrachten. We kunnen allang niet meer zonder de vele arbeidskrachten uit Oost Europese landen in de land- en tuinbouw, wegvervoer en de bouw bijvoorbeeld. Alleen al in de bollenstreek was er al in 2014 een tekort aan 8.000 structurele slaapplaatsen voor evenveel arbeidskrachten. Inmiddels wordt dit geschat op een huisvestingsbehoefte voor 14.000 arbeidskrachten. Dus ja de vergrijzing is de belangrijkste oorzaak. Ons belabberde asielbeleid is ook niet onbelangrijk. Van de Oekraïnse dames werkt zo’n 80% inmiddels maar asielzoekers wordt het werken door de overheid middels regelgeving nagenoeg onmogelijk gemaakt. Uit hoge nood heeft de NS nu een project gestart en rolt in december de eerste door asielzoekers gereviseerde trein het spoor op.

  19. Los van de rare term ‘neoliberale’, verzonnen door de SP om eigenlijk de VVD de schuld te geven, en wat teveel enthousiasme over de vakbonden, prima analyse. Schaarste komt door vele zaken, waaronder slechte organisatie met oa onnodige regels en veel bureaucratie in de vorm van onzinnjg bijhouden, slecht management en arbeiscontracten van onvoldoende kwaliteit en te lage honorering. Naast demografie en Corona effecten.

  20. Van het importeren van arbeid ten behoeve van de export wordt de gemiddelde Nederlander niet beter!
    Nederland is het industrieterrein, overslag en volkstuintje voor andere landen.

  21. Het is maar de vraag en in lijn met het hierboven gestelde artikel of wij al die Oost-Europese ‘gastarbeiders’ wel nodig hebben aangezien het tal van grote sociale problemen geeft. M.n. de slechte huisvesting en uitbuiting geeft te denken of we op dit soort ‘werkgevers’ in de land- en tuinbouw zitten te wachten. Bovendien is de huidige landbouw sector sterk vervuilend wat het betreft het energieverbruik en landbouwgif. Ook hier wordt weer van een tekort aan arbeidskrachten gesproken terwijl het hier gaat om werk dat onder normale arbeidsverhoudingen niet verricht kan worden. Alleen Oost-Europese arbeiders zijn daar toe bereid omdat de economische situatie thuis nog veel beroerder is.

  22. Prima stuk, heb het met plezier gelezen. Stap 1 naar de oplossing lijkt mij de VVD wegstemmen uit het kabinet. Het neo liberale vernietigingsbeleid heeft dit prachtige land praktisch alleen maar ellende en de ene na de andere crisis gebracht. De overheid is er duidelijk niet meer voor de burgers maar andersom.

  23. De hoge administratieve eisen en de regelgeving drukt zwaar op de personele bezetting in iedergeval de zorg. Medewerkers stromen uit omdat dit niet het werk is waar zij eens voor kozen, een gedeelte wordt er ziek van en praktisch werk dat gedaan moet worden blijft liggen. Waar vindt je nog mensen die ja durven te zeggen op een baan waarbij je je zorgtaken om moet zetten naar uren achter vierkant schermpje?

  24. Helder verhaal. Wat naar mijn idee ook meespeelt is dat bij NV’s de aandeelhouders veel druk zetten op de kostenreductie om de koers en het dividend op peil te houden. Via de RvC bepalen zij het beleid van een bedrijf. Een goede honorering van het personeel staat bijna nooit op de eerste plaats. Tot halverwege de jaren 80 was ook de factor arbeid in een RvC vertegenwoordigd.

  25. Veel onzin redendn waarom te weinig mdekers.
    Babyboom van na de oorlog had allang op geanticipeerd moeten worden maar is zoals bij vele zaken op de lange baan geschoven.
    Onderwijs is een grote schuldige. Passen niet aan aan behoefte. Iedereen moet naar HBO of liever nog naar universiteit. Beroepsonderwijs wordt niet gestimuleerd. Naast de onnodige lijsten invullen zijn er veel te veel logen, socio, pedo enz gekomen. Die bemoeien zich overal mee.
    Onzinnige beroepen, het navragen van klanttevredenheid onderzoeken.
    De totale belastingdruk. Verlaag deze waardoor koopkracht stijgt en dat geeft werkgelegenheid. Salarisverhoging is korte termijn visie.
    De verslechterde samenhorigheid klopt. Mijn ouders waren uit 1906. Zaterdag om 13.00 was iedereen pas vrij. Ik gi g ook nog op zaterdag naar school, dat was pas afgelopen toen ik op de HTS kwam
    Ja meer mensen in Nederland maar minder werknemerd. Die nieuwe nederlanders willen graag werken.
    Dus samenvattend
    Betere samenleving
    Anticiperende overheid
    Goed markt gericht onderwijs
    Veel minder sociologen, pedagogen, onzinnige faculteiten.
    Gezond verstand gebruiken bij plannenmakers en overheid
    En veel minder regelgeving en veel kleinere overheid

  26. “Human Waste Factory”, zo omschreef een zeer bevlogen “Talent Manager” het PZ beleid van de grote consultancy waar hij voor werkte. Zolang je facturabel bent, interesseert het niemand wie je bent of wat je kan. Zolang je als manager “geen gedoe” rapporteert en op een of andere manier je targets haalt, stroom je omhoog. Dat leidt niet tot wenselijke of productieve samenwerkcultuur, dat kan beter en efficienter, maar de veranderingen in de maatschappij, het onderwijs, de zorg, ze gaan zo onvoorstelbaar traag. Misschien omdat er geen duidelijke, concrete visie is van waar we dan wél naar toe willen?

  27. Als ik Miek van Stigt goed begrijp zijn er wel voldoende mensen, maar geeft niet werken een beter inkomen dan werken.
    De opmerking dan had je maar niet moeten ontslaan is een domme opmerking. Veel bedrijven die geen medewerkers hebben ontslagen de afgelopen paar jaar hebben ook personeelstekort.

  28. “De opmerking dan had je maar niet moeten ontslaan is een domme opmerking”

    In de zorgsector m.n. in de thuiszorg zijn veel medewerkers ontslagen omdat deze sector is geprivatiseerd waarbij ziektekosten verzekeraars tegen zo laag mogelijke kosten moeten ‘inkopen’. In de praktijk konden voormalige medewerkers op hun oude baan terug solliciteren zij het tegen een lager salaris en slechte arbeidsvoorwaarden. Zij zijn echter nooit teruggekeerd.

  29. Prima leesbaar stuk en een beknopt overzicht van de huidige maatschappij. Mijns inziens een doodlopende straat waar de overheid geen (of nog) geen vat of oplossing voor is. Met name het weggooien van kennis en vaardigheden van 50+ ers is mij een doorn in het oog, zij/wij komen nauwelijks meer aan bod terwijl juist deze groep een oplossing zou kunnen zijn voor het tekort aan arbeidskrachten.

  30. Helemaal eens met Martijn van Bakel. Ben zelf 55+ en al bijna 3 jaar aan het solliciteren, naar een min of meer passende baan. De oorzaak van het niet kunnen vinden van gekwalificeerd personeel, ligt volgens mij ook volledig aan de laconieke arrogante houding van managers en HRM. Deze mensen zitten nog steeds in de “2012-modus” en denken, dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten. Inderdaad niet normaal meer, wat je soms mee maakt. De personeelskrapte ontstaat juist, door de bekrompen houding van veel werkgevers. Nog afgezien van de talloze spookvacatures. Ik heb intussen interessant werk gevonden, maar niet hier in Nederland…

  31. Al jaren is dit onderwerp actueel.
    Er is geen personeelstekort;
    Er is een beloningstekort.
    Tegenwoordig moet je een product zijn en jezelf verkopen.
    We weten allemaal hoe het met producten gaat. Ze worden weggegooid als ze niet meer nodig , te duur, onhandig ,op zijn, gebreken hebben of gerepareerd moeten worden.
    Als men geld moet uitgeven koopt men liever een nieuwe en betaald daar bijvoorkeur zo min mogelijk voor, dus het cirkeltje begint weer van voor af aan.
    Een werknemer met een te laag loon, matige werkomstandigheden en matige waardering is geen gelukkige werknemer en stapt liever op voor dat hij / zij ontslagen wordt en niets meer heeft.
    Personeelstekort is dus een leugen.
    Er is alleen maar een tekort aan redelijke waardering ( loon arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, vaste contracten etc).

  32. Er is geen personeelstekort in de zorg. Ik solliciteer al maanden met een hbo verpleegkundige diploma (Nederlandse Hogeschool) & buitenlandse naam & veel ervaring
    bij de grootste uitzendbureaus, toch beweren ze geen vacature te hebben in een cirkel van 35 km van Venlo.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *