De aanstaande Kamer is nauwelijks vrouwelijker, een beetje kleurrijker en: heel erg hoog opgeleid

De aanstaande Tweede Kamer zal waarschijnlijk voor een derde uit vrouwen bestaan. Het aantal leden met een migratieachtergrond neemt in vergelijking met nu toe. Maar de volksvertegenwoordigers met een praktische opleiding zijn net als nu ver te zoeken. De politieke elite en het ‘gemene volk’ lijken steeds verder uit elkaar te groeien.

Hoe representatief wordt de nieuwe Tweede Kamer? Hoeveel vrouwen of leden met een migratieachtergrond komen er straks in, en hoeveel hogeropgeleiden?

Om dat in te schatten, keken we op basis van de peilingen van half februari naar de kandidatenlijsten van de politieke partijen. We trokken de achtergronden na van de eerste 40 kandidaten van de VVD, de eerste 20 van de PVV, de eerste 15 kandidaten van CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP. Verder namen we de eerste 6 kandidaten van SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie, Denk, JA21, PvdD, 50PLUS (totaal 177) onder de loep. Behalve wellicht de VVD, hebben we zo alle partijen ruim bemeten.

Uit de telling komt duidelijk naar voren dat de kandidaat-leden nog steeds voor het merendeel man, wit en hoogopgeleid zijn. Momenteel is ongeveer een derde van het aantal Kamerleden vrouw (47). Dat zal in de nieuwe Kamer niet veel anders zijn. Het aantal burgers met een migratieachtergrond zal wel sterk toenemen: van 10% nu (15 leden) naar 17% straks. Ook kandidaten uit een gezin waarvan een van de ouders een migratieachtergrond heeft, tellen we daarbij mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Vera Bergkamp (D66).

Terwijl vrouwen en burgers met een migratieachtergrond straks nog vertegenwoordigd zijn, geldt dat nauwelijks voor mensen met een opleiding anders dan de universiteit of het hbo. Als alles meezit, zitten er straks drie mbo’ers in de Kamer. Tien jaar geleden al stelden de bestuurskundigen Mark Bovens (die hier commentaar geeft op deze uitkomsten) en Anchrit Wille vast dat Nederland wordt bestuurd door de burgers met de hoogste diploma’s. Dat wordt alleen maar hoger.

De verwachte percentuele samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer naar sekse, migratieachtergrond en opleiding ziet er als volgt uit.

Aanstaande Tweede Kamer, man-vrouw-verdeling:

aantal mannen: 63%
aantal vrouwen: 37%

 

 

 

 

Aanstaande Kamerleden met een migratieachtergrond

aantal witte mannen en vrouwen: 83%
aantal mensen met een migratieachtergrond: 17%

Van de hele Nederlandse bevolking heeft volgens het CBS 24,6 procent een migratieachtergrond (westers en niet-westers).

 

Opleiding kandidaat-Kamerleden

universitair: 80% (waarvan 1,7% niet afgerond)
hbo: 12%
mbo: 2%
overig: 6%

Het overgrote merendeel van de kandidaat-Kamerleden, circa 92%, heeft een academische (80%) of hbo-opleiding (12%) genoten. Van de Nederlandse bevolking heeft 41% universitair of hoger beroepsonderwijs gevolgd.3

 

Per partij ziet de verdeling er als volgt uit:

 

VVD
universitair: 39 (1 studie niet afgerond)
mbo: 0
overig: 1

PVV
universitair/hbo: 15
mbo: 1
overig: 4

PvdA
universitair/hbo: 15
mbo: 0

SP
universitair/hbo: 12 (2 studie niet afgerond)
mbo: 2
overig: 1

SGP
universitair: 6

PvdD
universitair/hbo: 6 (1 studie niet afgerond)

GroenLinks
universitair/hbo: 14
overig: 1

D66
universitair/hbo: 15

ChristenUnie
universitair: 6

50PLUS
universitair/hbo: 6

JA21
universitair/hbo: 5
mbo: 0
0verig: 1

Forum voor Democratie
universitair: 5
overig: 1

Denk
universitair: 6

CDA
universitair/hbo: 14
mbo: 0
overig: 1

 

Jan van Dam is redacteur van socialevraagstukken.nl. Marcel Ham is hoofredacteur. Illustraties zijn gemaakt door Len Blonk.

De volledige uitslag van dit onderzoek verschijnt in het komende Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Zie ook de reflectie hierop door Wouter Schakel en Daphne van der Pas.

 

Bronnen:

 

Foto: JvL (Flickr Creative Commons)

Dit artikel is 5398 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (3)

  1. Misschien is het in verband hiermee ook interessant te kijken welke academische studies in de Tweede Kamer in de meerderheid zijn.
    Waarschijnlijk is de studie Sociologie in de minderheid en Rechten in de meerderheid.
    Het wetenschappelijk paradigma wordt dan ook belangrijk in de politiek.
    Een bepaalde wetenschappelijke denktrant veronderstelt een bepaalde manier van politieke handelen om tot oplossingen te komen.
    Een jurist zal alles wettelijke willen dichttimmeren terwijl een sociale wetenschapper veel meer geïnteresseerd is om middels de sociale oorzaken de problemen aan te pakken.
    Wetenschap is politieker dan de meeste mensen denken.

  2. Dat representatieve vertegenwoordiging een ideaal is snap ik niet zo goed.
    Betekent dat ook dat minstens 15 Kamerleden zwakbegaafd moeten zijn?

  3. “Dat representatieve vertegenwoordiging een ideaal is snap ik niet zo goed.
    Betekent dat ook dat minstens 15 Kamerleden zwakbegaafd moeten zijn?”

    De leden van het Koninklijk Concertgebouworkest zijn ook niet representatief voor de Nederlandse bevolking, het Oranje elftal ook niet….Maar iedereen moet er wel gebruik van kunnen maken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *