Dossier

Fact free politics

Het gevaar van het discours van de fact free politics is dat we te veel concessies doen aan de geloofszekerheid van de tegenstander, die zijn framing beschouwt als de enige mogelijke en legitieme blik op de wereld, en die zijn eigen woordvoerderschap ontkent door zich te verschuilen achter de stugge ruggen van het fictieve echtpaar Henk en Ingrid, betoogt Dick Pels (directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks).

Maar fact free politics zijn zo slecht nog niet, betoogt Hans Harbers (Rijksuniversiteit Groningen). De politiek mag niet opgeslokt worden door wetenschap en technologie.

Dick Houtman (Erasmus Universiteit Rotterdam) plaatst hierop in 'Wetenschap is ook maar een mening' wel kanttekeningen bij de vooral linkse kritiek op fact free politics. Die kritiek vertoont verontrustende overeenkomsten met de bekrompenheid, kortzichtigheid en gelijkhebberigheid waarvan ironisch genoeg Wilders en de zijnen worden beschuldigd. Fact based politics is onmogelijk en het geloof erin is minstens even irrationeel.

Sjoerd Karsten heeft ervaring met politici die graag onwelgevallige feiten ontkennen. Daarvoor ziet hij een psychologische en een sociologische verklaring.