Agenda

www.socialevraagstukken.nl geeft een overzicht van congressen, lezingen en debatten over maatschappelijke kwesties. Heeft u ook een bijdrage voor de agenda? Stuur deze dan naar Marco Ploeger
  • 21 maart

    Seminar: Rediscovering ‘the region’ as a governance order in The Netherlands

    NIJMEGEN - Sociale transities zijn steeds vaker gericht op ‘de regio’ als sturings- en ordeningsprincipe, bijvoorbeeld in de zorg voor generaties ouderen en de energiesector.

    Op donderdagmiddag 21 maart organiseert de Radboud Universiteit een seminar over de betekenis van de regio in een veranderende welvaartsstaat. Hoe verhoudt de regio zich tot het Huis van Thorbecke? Wat is er nodig om de regio meer robuust te maken en is dit wenselijk? Welke rol spelen burgers in processen van regionalisering en wie zijn de winnaars en verliezers?

    Met input van Martijn Gerritsen, Mark Wiering, Jan-Kees Helderman en Oemar van der Woerd wordt de rol en relevantie van de regio voor sturing in beleid en praktijk verder doorgedacht. Geïnteresseerd in bovenstaande dynamieken? Welkom om mee te doen!

    → Meer informatie
  • 27 maart

    Debat: Ongelijkheid in de ouderenzorg

    AMSTERDAM - Nederland staat bekend om haar brede aanbod aan zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen. Maar wie goed kijkt, ziet dat het niet vanzelfsprekend is dat dit aanbod iedereen bereikt die dat nodig heeft.

    De nadruk op ‘eigen regie’ pakt niet voor iedereen gelijk uit, zeker niet binnen ons complexe zorgsysteem. Het vertrouwen in de thuiszorg is vaak laag, en ook ongelijk verdeeld. Welke scheidslijnen zien we hierbij? Maakt je inkomen of opleiding uit als je toegang tot zorg nodig hebt? Speelt je migratiegeschiedenis een rol? En welke rol spelen professionals, organisaties en beleid bij het ontstaan en overbruggen van verschillen?

    → Meer informatie
  • 28 maart

    Waardenwerk Inspiratiebijeenkomst

    DRIEBERGEN - Tijdens de bijeenkomst van 28 maart a.s. staat het thema ‘Het persoonlijke van de professional’ centraal. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van normatieve professionalisering, omdat de professional de eigen bestaansgeschiedenis altijd meeneemt in zijn of haar handelen in relatie tot anderen.

    Harry Kunneman en Jaap Wijkstra, beide geïnspireerd door het werk van psychoanalytica Jessica Benjamin, gaan tijdens deze middag verder in op dit thema. Harry zal hierbij ook een reflectie geven op het nieuwe, achtste Cahier van Waardenwerk, waarin een serie artikelen van Jaap Wijkstra gebundeld is.

    Vervolgens gaan we aan de hand van een aantal prikkelende vragen met elkaar in gesprek om de vertaalslag te maken naar de eigen werkpraktijk. Wat betekent het persoonlijke in je eigen werk? En hoe werkt dit door in de wijze waarop het werk gestalte krijgt? Wat leert reflectie op de eigen bestaansgeschiedenis ons over de manier waarop we in relatie staan tot anderen? En hoe helpt het om te streven naar werk dat deugt en deugd doet?

    Na afloop krijgen alle deelnemers een exemplaar van het nieuwe Waardenwerk Cahier mee naar huis, om nog eens rustig na te lezen en verder inspiratie op te doen.

    → Meer informatie
  • 25 april

    European Social Work Conference 2024

    BRUGGE - Sociaal werk doet ertoe! Daar draait het om op 25 en 26 april tijdens de European Social Work Conference van Sterk Sociaal Werk en het Departement Zorg te Brugge. De conferentie vindt plaats in kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

    De conferentie gaat in op maatschappelijke uitdagingen waarmee sociaal werkers in heel Europa geconfronteerd worden: klimaatverandering, digitalisering en migratie. Je kan er aansluiten bij inspirerende keynotes en panelgesprekken, Europese collega’s ontmoeten, elkaar inspireren en kennis uitwisselen.

    → Meer informatie
  • 26 april

    Participatielezing 2024 door Josien Arts: hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?

    UTRECHT - Op vrijdagmiddag 26 april van 15:00 tot 17:00 uur houdt socioloog en universitair docent Josien Arts de zevende Participatielezing van Movisie. Centraal in haar verhaal: waarom ervaren veel mensen de overheid als ontoegankelijk, onbetrouwbaar en ondermijnend? Hoe kan het anders en hoe zorgen we voor een zorgzame overheid voor iedereen?

    In de Participatielezing van 2024 analyseert Josien Arts, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, hoe we hier gekomen zijn. Ze duikt voor een verklaring in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. We leren hiervan dat de sociale bescherming en emancipatie die de verzorgingsstaat biedt nooit bestemd was voor iedereen. Terwijl sommigen deze privileges genoten, werden anderen buitengesloten of onderdrukt. Dat is nog altijd zo. ‘Ze maken je gewoon kapot’, ‘Ik ben altijd bang’ en ‘Ik durf geen hulp te vragen’ zijn drie reacties van mensen voor wie de overheid geen oplossing is, maar een probleem.

    Met behulp van inzichten van uiteenlopende onderzoekers, denkers en activisten, zet Josien Arts uiteen wat er nodig is voor een zorgzame overheid voor iedereen. Een overheid die erkent dat iedereen afhankelijk en kwetsbaar is en niemand ‘normaal’, die geen normen en straffen oplegt, maar repareert wat er in de samenleving misgaat.

    → Meer informatie