Auteursrichtlijnen

Op socialevraagstukken.nl publiceren en debatteren wetenschappers en professionals op basis van data en empirie over maatschappelijke kwesties. We willen een verbinding maken tussen onderzoek en de praktijk. We richten ons als platform op de ‘sociaal professional’ (van welzijnswerkers tot politieagenten), ingevoerde vrijwilliger, beleidsmaker of wetenschapper. Dat is een brede doelgroep en vereist evenwichtskunst: tussen diepgang en toegankelijkheid. Om die reden vermijden we jargon en vragen we om helder taalgebruik.

Stuur ons je voorstel

Je bijdragen en suggesties voor artikelen kun je sturen naar hoofdredacteur Henk van den Einden, h.vandeneinden@movisie.nl, 06 – 554 406 50.

Wil je graag een stuk schrijven, maar eerst je idee toetsen bij de redactie? Stuur dan een korte opzet van zes of zeven regels van het artikel dat je in gedachte hebt. Zet daarin uiteen welk punt je wilt maken, hoe je het artikel wilt structureren en op welke bronnen je punt gebaseerd is.

De auteursrechten voor de ingezonden teksten berusten bij de auteur. Wij verzoeken auteurs om hun teksten bij voorkeur niet binnen twee weken ook bij andere media aan te bieden.

Inhoud en vorm

We willen graag verhalen in toegankelijke en journalistieke vormen. Dus geen samenvattingen van beleidsstukken of onderzoeken. Wel interviews, reportages, goed geschreven en beeldende essays en beschouwingen. Geen algemene beweringen zonder onderbouwing, en wel graag concrete voorbeelden. We plaatsen geen anonieme bijdragen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden teksten te weigeren, te redigeren en in te korten.

Je bijdrage is origineel en bevat nieuwe inzichten. Opinies onderbouw je met onderzoek of gedocumenteerde argumenten. De empirie is belangrijker dan de opinie. Hoe zit het volgens wetenschap, onderzoek, cijfers et cetera? Overigens mag er dan best een mening volgen, maar de onderbouwing is cruciaal. We schuwen het aanhalen van onderzoek of van wetenschappelijk materiaal dus niet. Dat maakt het een stuk krachtiger.

We plaatsen geen al te praktische methodiek-artikelen; we willen eerder inzichtelijk maken hoe je ook tegen een probleem aan kunt kijken. Wat zijn de nieuwe of vernieuwende inzichten in sociale problemen?

In reacties op artikelen wordt niet op de persoon gespeeld. Er mag scherp worden gedebatteerd, maar we houden het beschaafd. We publiceren geen anonieme reacties.

Praktische richtlijnen voor bijdragen

Lengte: 800 tot 1000 woorden.

Titel: maximaal 8 woorden.

Inleiding: maximaal 40 woorden.

Beschrijving van de auteur(s) onderaan het artikel.

Bronnen en referenties volgens APA-richtlijnen.

Berichten voor de agenda

Je bijdragen voor de agenda kun je sturen naar: Marco Ploeger.

De makers

De site wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke redactie. Uitvoerend redacteuren: Henk van den Einden (hoofdredactie), Marcel Ham (hoofdredactie), Jan van DamMarco Ploeger (webredactie) en Jolanda Verhaart.

De site is een initiatief van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, de Universiteit van Tilburg (Tranzo), het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht, de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, de Nederlandse Sociologische Vereniging en Movisie.