Will Tinnemans overleden

Dat komt hard aan. We kregen het bericht dat Will Tinnemans (55) op 28 oktober in Grenoble is overleden aan een hartstilstand. Will was ‘drager van het maatschappelijk debat’ op onze site, en een enorm inspirerende en ge-engageerde onderzoeksjournalist. Je ziet het al aan de titels van zijn stukken:

 

Op deze site en in het tijdschrift houden we van onderbouwing, maar we willen ook zeker opinie. Will Tinnemans was daar perfectionistisch in. Altijd verantwoord, met argumenten, en steeds scherp met zijn meningen. En voor dit forum soms ook opvallend emotioneel verontwaardigd. Hij wist waar hij het over had, dus hij kreeg de ruimte. Hij had zich uit den treure verdiept in kwetsbare mensen; zijn Brabantse achtergrond uit een gezin van 15 kinderen met een vader als fabrieksarbeider was daar wellicht vormend in.

Will kon ‘s avonds om 11 uur een mail sturen met: ‘Nu breekt mijn klomp: stas Klijnsma geeft toe dat we verdringing als gevolg van het aan het werk zetten van arbeidsgehandicapten eigenlijk gewoon maar moeten accepteren.’ In zijn verontwaardiging vroeg hij of we de volgende ochtend (we publiceren in de regel om 7.00 uur) ruimte hadden voor zijn reactie. En uiteraard lag die reactie er dan, tot in puntjes verzorgd – nauwelijks eindredactie nodig. En zijn stuk werd vervolgens in een paar uur door duizenden mensen gelezen. Will wist wel hoe je een snaar moest raken.

Will Tinnemans was ook perfectionistisch als hij een debat moest leiden; dat deed hij de laatste keer voor ons over armoede. Toen hij het compliment kreeg dat hij zeker zo goed was als Paul Witteman reageerde hij wat afhoudend maar ook trots: ‘Dat is mooi om te horen, want net als hij bereid ik me erg goed voor.’ Dat was te merken. En om spanning hoefde je niet verlegen te zitten. Hij kon scherp fileren.

Het is onvoorstelbaar onwerkelijk om niks meer van hem te zullen horen. We missen zijn mailtjes nu al. We denken aan zijn geliefden.

 

Marcel Ham

Hoofdredacteur www.socialevraagstukken.nl