DE SOCIOLOGISCHE BRIL Sinan Çankaya wint eerste Sociologische Bril met Mijn ontelbare identiteiten

De Sociologische Bril, een nieuwe prijs voor het beste sociologische publieksboek, is toegekend aan Sinan Çankaya voor Mijn ontelbare identiteiten.

Dat werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Sociologie in Rotterdam. De jury heeft met Mijn ontelbare identiteiten gekozen ‘voor een boek dat zij maatschappelijk gezien het meest urgent achtte en, alles afwegende, het meest van een eigen stem vond getuigen. Het winnende boek reanimeert de ‘sociologische verbeelding’ op geheel eigen kracht. Het koppelt de persoonlijke issues aan sociale problemen.’

De andere drie genomineerden waren Rudi Laermans met Ik, wij, zij, Eindelijk weten wat seks van Linda Duits en Geen tijd – Over de teloorgang van gezag van Ton Korver.

Volgens de jury schreef  Çankaya ‘een prachtig boek dat op een laagdrempelige, maar indringende manier taal en een stem geeft en een alternatief biedt op de doorgaans meer gedistantieerde en abstracte benaderingen van identiteit en racisme.’ Om te vervolgen: ‘Het boek is direct, maar afstandelijk. Is eloquent, maar toegankelijk. Het vertrekt niet vanuit een theoretisch staalkader, maar verweeft sociologische basisinzichten met autobiografisch materiaal en verbeeld kernconcepten uit de hedendaagse sociologie.’

Sinan Çankaya ontvangt de sociologische bril uit handen van juryvoorzitter Mark van Ostaijen

Sinan Çankaya (1982) is cultureel antropoloog en verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie. Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren.

Hoewel Çankaya refereert aan de actualiteit, is hij er volgens het juryrapport in geslaagd een tijdloze analyse te schrijven. ‘Het winnende boek slaat een vernieuwende toon aan welke voor iedere aankomende en gearriveerde socioloog tot de verbeelding zal spreken en verschaft een repertoire wat we van een publieke sociologie mogen verwachten. Het schuurt, confronteert, ontsluit, geeft taal en wijst tenslotte een weg naar het denken over onszelf via anderen en over de Ander via onszelf.’

De Sociologische Bril is in het leven is geroepen om de publiekssociologie te stimuleren in het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen). ‘In een tijd waarin neurobiologische, psychologische en psychiatrische inzichten de overhand hebben, is het van toenemend belang dat de sociologie uit zijn publieke schaduw stapt’, zei initiatiefnemer en juryvoorzitter Mark van Ostaijen.

De jury bestond verder uit Emily Miltenburg, Giselinde Kuipers, Bea Cantillon, Jaron Harambam en Jurre van den Berg. Zij bogen zich over 120 ingezonden Nederlandstalige titels die in 2020 verschenen.

 

Foto: Youtube (Boektrailer Mijn Ontelbare Identiteiten)