Wie wint de eerste Sociologische Bril, de prijs voor het beste sociologische publieksboek?

Vrijdagavond wordt tijdens de Nacht van de Sociologie in Arminius in Rotterdam de eerste Sociologische Bril uitgereikt. Een nieuwe prijs, voor het beste Nederlandstalige sociologische publieksboek. Dit zijn de vier kanshebbers.

De Vlaamse hoogleraar sociologie Rudi Laermans is genomineerd met zijn boek Ik, wij, zij. ‘Die drie persoonlijke voornaamwoorden vormen het uitgangspunt voor een reeks sociologische beschouwingen over onze tijd’, meent de uitgever. ‘Laermans is in staat om een lucide pen te combineren met een scherp sociologische analysekader van waar hij inzichten ontleent aan de groten van het vak’, aldus de jury.

In Eindelijk weten wat seks is analyseert sociale wetenschapper Linda Duits (verbonden aan de Universiteit Utrecht) de verschillende betekenissen van seks in verschillende contexten. ‘We willen het, doen het, dromen ervan en spreken erover. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het de reden is van ons bestaan: seks. Maar wat is het precies?’ Volgens de jury is het een ‘een echt publieksboek, is zeer informatief, zet aan tot kritische zelfreflectie’.

Van Ton Korver verscheen kort voor zijn overlijden Geen tijd – Over de teloorgang van gezag. Daarin wordt het vraagstuk van gezag aan de orde gesteld. De focus van het boek ligt op structurele problemen in Nederland in de laatste decennia: in het onderwijs, in de arbeidsverhoudingen, in de rechtspraak, bij de politie en in de politiek. ‘Een rijke sociologische bijdrage die stelling neemt, maatschappijkritisch is en analytisch doorwrocht’, aldus de jury.

De vierde kanshebber is cultureel antropoloog Sinan Çankaya met het persoonlijke boek Mijn ontelbare identiteiten. Volgens de jury ‘een prachtig boek dat op een laagdrempelige, maar indringende manier taal en een stem geeft en een alternatief biedt op de doorgaans meer gedistantieerde en abstracte benaderingen van identiteit en racisme’.

De Sociologische Bril is de prijs voor het beste sociologische publieksboek. De prijs in het leven is geroepen om de publiekssociologie te stimuleren in het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen). ‘In een tijd waarin neurobiologische, psychologische en psychiatrische inzichten de overhand hebben, is het van toenemend belang dat de sociologie uit zijn publieke schaduw stapt’, zegt initiatiefnemer en juryvoorzitter is Mark van Ostaijen (Erasmus Universiteit Rotterdam). De jury boog zich over 120 ingezonden Nederlandstalige titels die in 2020 verschenen.

Kijk hier voor meer informatie over de Nacht van de Sociologie.