NIEUWS Bart van Heerikhuizen erelid sociologievereniging

De Nederlandse Sociologische Vereniging heeft Bart van Heerikhuizen benoemd tot haar 25ste erelid. Van Heerikhuizen (1948) heeft zijn naam in de Nederlandse sociologie volgens de NSV het meest te danken aan de inspirerende hoorcolleges waarmee hij generaties studenten heeft ingeleid in de sociologische theorie. Daarin wist hij de ideeën van belangrijke sociologen, van Auguste Comte tot en met Pierre Bourdieu, helder en precies voor het voetlicht te brengen.

Met een erelidmaatschap wil de NSV sociologen erkenning geven voor hun verdiensten voor de wetenschap, de vereniging en/of het bekleden van een vooraanstaande maatschappelijke positie. Eerder benoemde ereleden zijn onder andere Pauline Meurs (2016), Paul Schnabel (2013), Abram de Swaan (2010) en Jacques van Doorn (1986).

Lees hier het portret dat Nico Wilterdink over Van Heerikhuizen schreef; ook de online uitreiking van het erelidmaatschap is hier te zien. Voor Sociale Vraagstukken interviewde Sterre ten Houte de Lange Van Heerikhuizen vijf jaar geleden. Het leest als een nog immer actuele reflectie op de publieke sociologie, de opkomst van Trump en de Zwarte-Pietendiscussie.

 

Foto: Jantien Oving