Mensen met autisme lijden soms zodanig dat ze liever dood willen

Mensen met autisme ondervinden vaak problemen om zich in deze wereld staande te houden, soms dermate dat zij een doodswens ontwikkelen. Hulpverleners hebben hierop niet altijd een passend antwoord. Wat geeft deze mensen met autisme en doodsverlangen weer levensperspectief?

Vandaag is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een dag waarop we wereldwijd stil staan bij de vraag hoe we suïcide zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Deze vraag is zeer relevant bij mensen met autisme. Uit een studie bij 27.122 mensen met autisme blijkt dat suïcide 9,4 keer vaker voorkomt dan bij mensen zonder autisme. Bij vrouwen en mannen zijn deze percentages respectievelijk 13,1 en 6,3 (Hirvikoski et al., 2016).

Hulpverleners vertelden ons, het lectoraat Zorg rond het Levenseinde van Avans Hogeschool, dat zij zich vaak onmachtig en handelingsverlegen voelen in situaties waarin mensen met autisme een doodswens hebben. Niet alleen lopen ze aan tegen hun eigen angsten en onzekerheden, maar ook tegen de (te strakke of juist ontbrekende) regels en protocollen van de organisaties waarin zij werken. Zij gaven aan behoefte te hebben aan meer handvatten om met deze problematiek om te gaan.

Dit was voor ons reden om deze thematiek nader te onderzoeken middels interviews met mensen met autisme die in het verleden een doodswens hadden. De interviewers waren door ons getrainde ervaringsdeskundigen van MEE West-Brabant.

Hoe zij de dood als enige uitweg gingen zien

Op de vraag wat leidde tot de ontwikkeling van een doodswens, antwoordden de geïnterviewden allereerst dat zij niet zozeer een wens hadden om dood te willen, maar dat zij het lijden in hun leven niet meer wilden en de dood nog als enige uitweg zagen. Zij beschreven hun leven als een aaneenschakeling van conflicten, misinterpretaties en onbegrip over en weer. Ook vertelden zij over organisaties die hen alsmaar niet serieus namen, over hulpverleners die vastzaten aan protocollen en eigen interpretaties, over hun moeilijke kindertijd, over veeleisende werkgevers, over het gepest worden op school, en over mensen om hen heen die niet duidelijk en eerlijk zijn.

Hun verhalen gingen ook over hun eigen onvermogen om de mensen om hen heen te begrijpen, over hun angst om te falen, over hun eenzaamheid en over hun eigen moeite om hun autisme te accepteren. Al deze factoren zorgden ervoor dat hun aansluiting met de wereld moeizaam was en dat zij in een isolement terechtkwamen: ’Wie zit er nou op mij te wachten? Ik ben alleen nog maar tot last van anderen.’ Niet voor niets noemden zij het gebrek aan zinvolle activiteiten als een belangrijke factor bij het ontstaan van hun doodsgedachten.

Bijna allemaal vertelden zij dat ze op jonge leeftijd al een doodswens hadden en dat hun gedachten hierover steeds concreter werden in de loop van de tijd. Bij een aantal ontstond er een heel doordacht suïcideplan, waarmee ze soms jarenlang rondliepen zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar was. Meesttijds was het een trigger van buitenaf, zoals het wegvallen van een vaste structuur of een verlies, die tot een daadwerkelijke suïcidepoging leidde.

Naar een nieuw levensperspectief

De mensen met autisme die wij interviewden beschreven bijna allemaal een moment waarop zij of hun omgeving ‘wakker schrokken’ van de ernst van de situatie en in actie kwamen – na een mislukte suïcidepoging of als ze zich realiseerden hoe heftig en concreet hun doodsgedachten waren. In de meeste gevallen volgde dan een therapietraject, sommigen kregen op dat moment hun autisme-diagnose, waardoor er meer duidelijkheid en zelfinzicht kwam.

Zelfacceptatie en inzicht in hun autisme, tezamen met het besef dat zij zélf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en welzijn, ervoeren de meesten dan ook als de belangrijkste omslag voor het ontstaan van een nieuw (levens)perspectief. Sommigen gingen mediteren, anderen gingen yoga of mindfulness beoefenen, begonnen een zelfstudie van sociaal gedrag of gingen actief op zoek naar zinvolle activiteiten. Zo gaf bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk hen een identiteit en meer zelfvertrouwen. Daarnaast ervoeren zij het als helpend om een vaste vertrouwenspersoon te hebben die ingreep en hielp waar nodig. Dit kon een partner, vriend, familielid of buddy zijn.

Inzetten van ervaringsdeskundigheid voor meer wederzijds begrip

Enkele geïnterviewden zetten hun ervaringsdeskundigheid inmiddels graag in om andere mensen met autisme op weg te helpen en hun kennis over autisme over te dragen aan mensen mét en zonder autisme. Een belangrijke drijfveer hierbij is dat zij zelf ondervonden dat ze zelf (mede)verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van wederzijds begrip. Ze ontdekten dat ze meer herkenning en begrip vonden naarmate zijzelf opener werden naar anderen toe: ‘Om begrepen te kunnen worden, dien je jezelf te laten horen en zien aan anderen.’

Wel vonden zij allemaal dat de optie van een zelfgekozen dood altijd open moet blijven en open besproken moet kunnen worden. Eén respondent had als credo: ‘Doodgaan moet mogen, maar kan altijd later nog.’

Hulpverleners moeten gesprek over doodswens open en eerlijk aangaan

Het is in de ogen van de geïnterviewde mensen met autisme beslist nodig om het gesprek over doodswensen altijd open en eerlijk aan te gaan en degene met zo’n wens serieus te nemen. Zij erkennen dat dit voor de hulpverleners moeilijk kan zijn en adviseren hen zo nodig zelf steun te zoeken. Ook kennis vinden zij belangrijk: hulpverleners moeten voldoende over autisme weten en zicht hebben op de beperkingen, mogelijkheden en uniciteit van iemand met autisme.

Een hulpverlener is niet verantwoordelijk voor het geluk van een cliënt en het overlijden van iemand met een doodswens kan niet altijd voorkomen worden, zeiden de geïnterviewden. Acceptatie dat suïcide soms de enige weg lijkt te zijn voor iemand, geeft ruimte om deze weg samen te lopen.

‘Acceptatie’ werd door alle geïnterviewden genoemd. In feite is dit een pleidooi voor een meer inclusieve samenleving. Een samenleving die ruimte biedt voor diversiteit.

Tineke Spapens is pedagoog en auteur, Dorethé Mommersteeg is gezondheidswetenschapper en autismecoach, Michael Echteld is lector Zorg rond het Levenseinde bij Avans Hogeschool. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek

Noot:

Hirvikoski, T., Mittendorfer-Rutz, E., Boman, M., Larsson, H., Lichtenstein, P., & Bolte, S. (2016). Premature mortality in autism spectrum disorder. Br J Psychiatry, 208(3), 232-238. doi:10.1192/bjp.bp.114.160192.

 

Foto: Photo by Ernest Brillo on Unsplash

 

Dit artikel is 30190 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (11)

  1. Hoe herkenbaar. Al snel kwam het besef om het niet meer over autisme te hebben. Nutteloos omdat er echt geen besef gaat zijn bij anderen na de uitleg. Ik ben bestuurslid van een stichting die dapper probeert een woonmogelijkheid te realiseren voor een groep volwassen mensen met autisme.

    Maar de gemeente, reageert helemaal niet op de doelstelling van onze stichting. Een woonvorm voor circa 30 volwassenen, dat kunnen ze niet. Dat onze deelnemers samen een eigen manier van wonen willen, niet uit luxe maar uit noodzaak, zal ook geen enkele corporatie begrijpen. Er is geen geschikt aanbod aan woningen voor mensen met autisme. En voor de paar woningen die er al zijn, zijn veel te veel mensen die rustig ‘moeten’ wonen.

    Leven met autisme is wel een opgave, zelf ben ik alle achterlijke opmerkingen en ranzige grappen meer dan beu. Ik red me verder wel, de eenzaamheid is een dagelijkse last maar ook een vorm van bescherming tegen mijn medemens. Het sociaal agogische onderwijs, MBO en HBO zouden verplicht in het lespakket, een workshop van de Vijf Ritmes of Open Floor moeten hebben. Als training in emotie en expressie. Dansvormen die ik zelf vaak doe.

    Het woonbeleid voor de gewenste rust, is al een ramp voor mensen met een regulier inkomen, maar voor deze mensen is er dus helemaal niets aan kansen. Het goede nieuws is dat er steeds meer mensen samen een woonvorm beginnen. Ecologisch wonen heeft die keuzes wel, maar het vergt veel doorzettingsvermogen om het voor elkaar te krijgen. Die kennis en mensen kan je wel vinden bij Omslag, het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven in Eindhoven. Zelf heb ik nog een paar jaar te gaan en dan vertrek ik naar een groen land met weinig inwoners. Met genoeg ruimte voor een bourgondisch bestaan.

  2. Beste mensen,

    Hulpverleners zijn idd vaak te bang, omdat ze zelf geen doodswens kennen of gekend hebben en niet van binnen uit weten wat autisme is. Hier zijn ervaringsdeskundigen volgens mij zeer welkom, dus mensen die én professioneel zijn opgeleid om zorg te verlenen en te begeleiden, én autisme hebben (of autisme van dichtbij kennen) en liefst ook weten wat het is om met een doodswens te leven.
    Eerlijk en open praten met elkaar, niet bang zijn voor iemands suïcidaliteit, een prettige afstand houden zonder afstandelijk te zijn (!) En liefst dan ook nog iemand kunnen helpen een draai aan zijn of haar leven te geven, zicht bieden op een andere manier van denken en zien, zodat er (weer) hoop komt op een beter bestaan.

    Ik geloof dat ik heel erg nodig ben, op heel veel plekken… 🙂

    Hartelijke groet!

    Lucy Arts,
    Ervaringsdeskundige met ADD en ASS en tevens professioneel coach (in Groningen),
    ook Ervaringsdeskundig Adviseur!

  3. @Maria,

    Maria, misschien lees je dit.

    Je nood wordt gezien. Ik ken het enorme, niet te onderschatten probleem van huisvesting voor mensen met autisme. Het is immens belangrijk voor hen om rustig te kunnen wonen. Zelf ben ik 2x dakloos geweest omdat ik niet in een (huur)huis kon blijven vanwege te erge muziekoverlast. Het is een hel en je doodswens wordt een doodsnoodzaak. Want je gaat kapot.
    Misschien kun je bijstand krijgen van een GGZ-organisatie in het contact met de gemeente. Steeds meer gemeenten voelen voor experimenten met tiny houses; mss valt er daar iets te realiseren.

    Hoe dan ook is het een uiterst urgent probleem en het wordt de hoogste tijd dat overheden en zorginstanties het serieus gaan nemen. Desnoods bouwen ze flatgebouwen met kleine woonruimtes speciaal voor mensen met autisme en hsp. Of ze wijzigen de bestemming van een flat of appartementencomplex dat er al is en wijzen alle eenheden toe aan mensen met autisme.

    Het is heel heel heel erg noodzakelijk.

    Ik wens je heel veel sterkte en ik hoop dat je toch een ingang vindt bij gemeente of provincie. Geef niet op en klop aan voor ondersteuning bij een GGZ-instantie!

    Sterkte!

    Lucy Arts

  4. Heel fijn artikel. Ik ben blij dat de optie voor euthanasie ook besproken wordt en open wordt gehouden hierin. Heb zelf ASS en ben toen het heel slecht ging met me mezelf ook richting euthanasie gaan oriënteren, en kon dit gelukkig ook met mijn ouders bespreken. Veel mensen denken vaak dat door in deze gedachten mee te gaan de doodsgedachten juist erger worden, maar bij de meeste – zeker bij mij – is het tegengestelde waar. Het geeft juist heel veel rust om te weten dat als behandeling/therapie na jaren nog niet aanslaat, dat er dan toch een optie is om waardevol te sterven, met mensen achter je.
    Dit geeft mensen ook juist de rust om toch die extra jaren te wachten op de euthanasie en niet voor zelfmoord te kiezen. Of weten dat euthanasie een optie is, mocht alles niet werken, geeft mensen de motivatie om de behandeling toch nog wat langer te proberen.
    Gelukkig sloeg therapie goed aan, en is het niet meer nodig voor mij. Bedankt voor het schrijven van dit artikel.

  5. Ass is zeker heel zwaar. In mijn adolescentie kreeg ik een psychose. Meer dan pas na 10 jaar kreeg ik de diagnose ass. Een lang zwaar ontmoedigend traject. Met nog een psychose en ect als gevolg, waarna pas ass is geconstateerd. Ik wil ook al heel vaak in mijn leven dood en kan dat met niemand bespreken. Wel ben ik een optimistisch humorvol en levenslustig persoon. Maar door mijn ass lijd ik heel veel. Nu lijd ik ook erg veel, omdat ik aan het einde van mijn spuit/depot zit. En wonen in een huurappartement is ook niet te doen. Zoveel geluid is er van de mensen om me heen die eigenlijk gewoon hun leven leiden. Als je ass hebt ga je bijna denken dat iedereen asociaal is door de geluidsoverlast. Wel, ik blijf optimistisch en heb aankomende week een sollicitatie voor vrijwilligerswerk. Maar toch wel vaak de doodswens, omdat je letterlijk elke dag tegen de lamp met je kop loopt. Groetjes,

    Erik

  6. Hallo ik ben Peter en ik heb autisme (stoornis van Asperger) Vanaf 1 februari 1999 werk ik bij de gemeente. Van de gemeente heb ik een WSW indicatie gekregen op basis van schizofrenie. Dat bleek later een onjuiste diagnose. Met de WSW indicatie kon de gemeente mij een WSW dienstverband geven. Ik heb een MEAO opleiding gedaan. Desondanks krijg ik van de gemeente een lage functie ASSISTENT administratief medewerker en een C1 loontje. Ik dacht toen dat het tijdelijk zou zijn en dat ik later een hogere functie en beloning krijg. Voor mijn werk dat ik op de Financiële Administratie verricht krijg ik maar een minimumloon. Daar van kan ik niet leven. Dus heb ik nog een baan erbij genomen om op die manier een beter inkomen te hebben. Jarenlang heb ik beide banen goed kunnen combineren. In 2011 maakt mijn leidinggevende, die ook Hoofd is van afdeling Financiële Administratie, een conflict over mijn bijbaan. Ik moest van hem met mijn bijbaan stoppen. In 2011 heb ik nog altijd een lage functie ASSISTENT administratief medewerker en een C1 loontje. Meer dan 12 jaren later. Mijn leidinggevende heeft mij altijd gedwarsboomd om een juiste functie en beloning te krijgen. Hij is op de hoogte van mijn diagnose van Autisme. Daar heeft hij altijd misbruik van gemaakt. Met mijn bijbaan verdien ik meer dan 20.000 euro per jaar. Dat kan ik dus absoluut opgeven. Mijn leidinggevende laat mij pas na 12 jaar weten dat het ONWETTIG is om naast een WSW dienstverband nog een regulier bijbaan te hebben. Deze kwestie is voorgelegd bij het UWV. Die heeft toen aangegeven dat mijn WSW indicatie is vervallen. Ik heb mijn leidinggevende toen aangeboden om de WSW dienstverband om te zetten naar een regulier dienstverband. Hij zou mij echter weer dwarsbomen. Met alle macht en geweld heeft hij zijn oplossing door gedramd. Ik krijg van hem een nieuwe WSW dienstverband en dat dienst verband wordt gekort met al de uren van mijn bijbaan. Daardoor ging ik flink in inkomsten op achteruit. Ik kan niet meer aan al mijn betalingsverplichtingen voldoen en kom ik in grote problemen terecht. Ik word ziek en volledig arbeidsongeschikt als gevolg van jarenlange arbeidsconflict. Dat hebben deskundigen vastgesteld en die hebben de gemeente uitdrukkelijk aangegeven LOS HET CONFLICT OP!!! Mijn leidinggevende zal mij blijven dwarsbomen en daarvoor overtreed hij willens en wetens de wet. Jarenlang heeft hij strafrechtelijk gehandeld om mij willens en wetens helemaal kapot te maken. Mijn huidige situatie is uitzichtloos. Ik heb goede deskundige hulp nodig om eindelijk eens heel dit conflict op lossen. Wie kan mij helpen?!?!?!

  7. Ik heb ook autisme en ook een doodswens al meer dan 28 jaar.
    Heb ook suïcidale gedachten die me kwellen.
    Maar de mensen in mijn samenleving kwellen nog meer!
    Mensen zijn niet betrouwbaar in gedrag, ze zeggen A maar doen vrij altijd B, C, D, enz.
    Ik kan ze niet nonverbal lezen en de interpretatie van wat gezegd wordt is ook vaak verkeerd.
    Mijn percepties en interpretaties van de wereld is zo anders dan van de mensen in de samenleving.
    Daar bij heb ik ook een OCS brein als ik iets niet begrijp ik op zoek ga naar handvatten om meer inzichten en duidelijkheid te krijgen van de situaties.
    Dit veroorzaakt angst, eenzaamheid, altijd alertheid wat tot gevolg heeft Dysthymie en sombere gedachten van dat ik niet op de juiste planeet zit.
    En de samenleving gaat zich niet autistisch vriendelijke gedragen, dat doen ze niet voor een minderheidsgroepen ( en die zijn er veel van )
    Ja dood is een oplossing voor mensen met als ik, therapie helpt niet!
    Mooi artikel maar, ik vind het een vrij optimistisch verteld!

  8. Als “normaal tot hoogbegaafd” autist van in de 50 loop ik al sinds mijn 15de bij ggz en andere hulpverlening (w.o. wmo en wlz). Het probleem is dat de hulpverlening faalt omdat het niet objectief kijkt naar de hulpvraag maar normatief. Hulp die is toegespitst op de persoon wordt niet gegeven omdat het niet conform de bestaande voorzieningen, methodieken en procedures is en vaak ook te duur. Niet dat iemand dat laatste ooit zal toegeven natuurlijk.
    De enige optie die overblijft na decennia van strijd is euthanasie. Nier omdat ik dood wil, maar omdat er geen andere optie wordt geboden. Ik heb de hulpverlening als onmenselijk ervaren. Het systeem (en de werkwijze) heeft ene component van “victim-blaming” in zich. ALs standaard hulp niet werkt, dan is het nooit de hulp die faalt maar de client die niet de geboden hulp kan bevatten/accepteren/enz.
    Voor mij is een euthanasie aanvraag niet primair bedoeld om dood te kunnen gaan, maar om erkenning te krijgen van mijn lijden, en meer nog, erkenning dat dit lijden veroorzaakt wordt door mijn omgeving. Wat ik wil is dat de maatschappij erkent en verantwoordelijkheid neemt voor haar falen en -uiteindelijk- mijn dood. Ik zie euthanasie niet als een keuze die ik vrij maak maar als een gemanipuleerde vorm van moord.

  9. Na jaren medicatie en therapie wordt de drang naar een einde steeds sterker. Maar gezien niet elke medische instelling mee wil werken aan deze wens komen de plannen om zelf voor de uitgang te kiezen steeds dichterbij. Laten we hopen dat dit in de toekomst wel makkelijker gaat worden, waarom moet het koud en alleen als structureel deze wens hebt?

  10. Lees dit met pijn in mijn hart!Als moeder van een zoon met Asperger.
    Hij is nu 43 maar al de jaren van zijn leven waren en zijn een strijd.
    Gaat weer verhuizen omdat wonen in een appartement niet ging met alle op en aanmerkingen.
    Ikzelf ben zijn steun en toeverlaat al zijn hele leven.ook ik praat met hem over zijn doodswens hoe zwaar ook.Zou veel meer onder de aandacht gebracht moeten worden zodat mensen weten hoe het is om Asperger te hebben.

  11. Ben vrouw, dank voor jullie teksten, ik weet sinds 2 jaar dat ik ass heb, ben nu boven de 60, steeds minder contacten tot nul waar ik me veilig bij voel om te zeggen wat ik wil laat staan wat ik voel, geboren als ongewenst en dat blijkt nog steeds zo, heb zo geknokt om ergens bij te horen,te mogen zijn wie ik ben,
    Hulpverlening ,misdiagnoses, falen en zoeken andere banen waardoor vertrouwen nog verder weg is,
    Dus al met al, om een lang verhaal in te korten, dood is de enige optie om rust te verkrijgen, zonder echte hulp moet ik ivm sloop of renovatie mijn huis/grot/veilige plek verlaten, mede zonder daarvoor financiën te hebben,
    Verstikkend in dit leven vind ik mijn doodswens gegrond en baal ik dat ik zelfs dat stukje niet pijnloos mag doormaken maar het kennelijk een gruwelijke ervaringen zijn, sterkte aan de mensen ,welke ik wel begrijp in gelijkwaardige posities bevinden

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *