Niet de mensen, maar de arbeidsmarkt moet zich aanpassen

De participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft beperkt. Tegelijkertijd is er grote behoefte aan arbeidskrachten. Daarom pleit onderzoeker Linda Bakker voor een omkering: het is tijd dat de arbeidsmarkt zich aanpast aan de mensen.

Naar schatting telt Nederland anderhalf miljoen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt[1]. Dit zijn mensen die een arbeidsbeperking hebben en/of om uiteenlopende redenen (langdurig) in de bijstand zitten. Ook niet-uitkeringsgerechtigden zonder werk behoren tot deze groep.

Vooropgesteld: deze mensen willen én kunnen doorgaans werken. Ze staan (deels) ingeschreven als werkzoekenden en beschikken over een arbeidsvermogen.

Onvoldoende impact

Doel van de Participatiewet is om deze doelgroep te begeleiden naar werk. Hiervoor worden diverse instrumenten ingezet, zoals re-integratietrajecten, loonkostensubsidie, jobcoaching en beschut werk of werkervaringsplekken.

Deze instrumenten zijn vooral gericht op het jobfit maken van de werkzoekende en het ontzien van de werkgever (door het wegnemen van risico’s). Desondanks zien we dat de arbeidsparticipatie van deze doelgroep beperkt blijft.

Tegelijkertijd is de behoefte aan arbeidskrachten op de arbeidsmarkt nu hoog. Van alle werkende Nederlanders werkt 82 procent in een beroepsgroep waar momenteel krapte is.[2] De bestaande instrumenten die zijn gericht op werkzoekenden lijken niet voldoende om in deze behoefte te kunnen voorzien: een ander perspectief is nodig.

Inzichtelijk maken hoe reguliere ondernemingen kunnen leren van sociale ondernemingen

Op basis van ons lopende onderzoek Meer impact door samenwerking pleit ik voor het omdraaien van het perspectief: niet de mensen, maar de arbeidsmarkt moet zich aanpassen. Zodat ook deze mensen meedraaien in het arbeidsproces én de huidige tekorten op de arbeidsmarkt (deels) worden opgelost. In ons onderzoek willen we inzichtelijk maken hoe reguliere ondernemingen kunnen leren van de kennis en expertise van sociale ondernemingen die zich richten op arbeidsparticipatie.

Inclusief werkgeverschap

Sociale ondernemingen hebben de afgelopen jaren veel kennis en expertise opgebouwd over inclusief werkgeverschap. Denk aan het aanpassen van de functie op de vaardigheden van de werknemer (jobcarving). Hierbij zijn de competenties van de werknemer leidend en dus niet de vacature/functie. Binnen het team zijn er doorgaans voldoende mogelijkheden om rollen en taken zo te verdelen dat ieder werkt vanuit zijn of haar eigen kracht en de klus geklaard wordt.

Ook het aanpassen van de werkomgeving of werkprocessen op de behoeften van de werknemer zijn van belang om iedereen te kunnen laten werken naar vermogen. Voor de duidelijkheid: veel sociale ondernemingen zijn goed lopende ondernemingen die financieel onafhankelijk zijn en winst maken. Ze schatten ieder mens op waarde en vertalen dat naar waarde voor de onderneming. Ze laten zien dat het kan: maatschappelijk én economisch impact maken.

Uitwisseling van kennis en middelen

Samenwerking tussen reguliere en sociale ondernemingen speelt volgens ons een sleutelrol in de maatschappelijke uitdaging zoals hier geschetst. Door de uitwisseling van kennis en middelen over onder andere inclusief werkgeverschap kan gezamenlijk meer maatschappelijke impact (in de vorm van arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) worden gecreëerd die voor een enkele organisatie niet haalbaar is.

Met het onderzoek bieden we inzicht in hoe door samenwerking de olievlek van maatschappelijke impact kan worden vergroot. Waarbij de arbeidsmarkt zich (mede) vormt naar de mensen en iedereen naar waarde wordt ingezet.

Linda Bakker, senior onderzoeker Lectoraat Organiseren van Waardig Werk, Hogeschool Utrecht. Hier vind je meer informatie over het onderzoek. Wil je meedoen aan het onderzoek? Neem dan contact met ons op.

 

Noten

[1] Van Echtelt, P., e.a. (2019). Eindevaluatie van de Participatiewet. Sociaal en Cultureel Planbureau.

[2] UWV (2022). In bijna alle beroepsgroepen/beroepen is nu sprake van krapte. Persbericht, 24 maart, https://www.uwv.nl/overuwv/pers/persberichten/2022/in-bijna-alle-beroepsgroepen-beroepen-is-nu-sprake-vankrapte

 

Foto: International Labour Organisation ILO (Flickr Creative Commons)

Dit artikel is 3707 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (2)

  1. Gedurende meer dan een halve eeuw werd door de sociale werkvoorzieningsschappen waardig werk georganiseerd. Totdat door de neoliberale politiek deze voorziening te duur vond en de markt werd verondersteld dit gat te vullen.Met dat beleid kon je zelfs commissaris van de koning in Drente worden.
    Om nu te verwachten dat de arbeidsmarkt zich mede vormt naar de mensen zodat iedereen naar waarde wordt ingezet komt mij voor als behoorlijk naief.
    Propageren van inclusief ondernemerschap zal in de marge kunnen werken maar de structuur van bedrijven (primair doel winst, ondemocratisch leiderschap) staat deze gewenste ontwikkeling in de weg. Krapte in de arbeidsmarkt verandert deze structuur niet. En die krapte kan straks toch weer conjunctureel van aard blijken.
    Overheidsinitiatief volgens recept van o.a.Mariana Mazucato lijkt mij iets reeeler dan het injecteren van goede wil in verkeerde structuren.

  2. Ik heb in 17 jaar dat ik in de branche werk nog nooit zo veel onvervulde vacatures in mijn “vacaturemap” gehad als nu, allemaal vanuit het bedrijfsleven uiteraard.
    Ik ga niet eens meer op aquisitie om nieuwe werkgevers niet blij te maken met de bekende dode mus. Het probleem is dat kandidaten niet worden geduid op vacatures, niet dat ze er niet zijn. Ik heb in die 17 jaar nog nooooit een medewerker van UWV, BAR, Ijsselgemeenten, Lansingerland, of welke verantwoordelijke dan ook aan de lijn gehad met de mededeling dat er een kandidaad gevonden was voor een bepaalde vacature. 90% van de kandidaten die ik coach hebben allemaal zelf gesolliciteerd.
    Lijkt er op dat men de la met kandidaten vol wil houden. Immers, een lege(re) la maakt jouw eigen werkplek overcompleet dus dat ga je kandidaten niet laten plaatsen.
    Mijn vermoeden werd bevestigd door nota bene een accountmanager van het UWV !!
    Niet mee eens ? Ga mijn uitdaging aan: Bewijs mijn ongelijk en stuur mij 10 kandidaten ik zal er minimaal 6 van plaatsen.
    Iedereen die zich verschuilt achter regeltjes heeft bij voorbaat de challange verloren. Waar een wil is is een weg, het is toch immers de tijd van “nieuw elan”?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *