COLUMN Professionals versus ervaringsdeskundigen: wederzijds onbegrip

Het wordt niet altijd openlijk benoemd, maar het wringt nogal eens tussen ervaringsdeskundigen en professionals. Josine Steenvoorde van Hogeschool Inholland kijkt achter de irritaties.

Ervaringsdeskundigheid is in opmars en kent vele verschijningsvormen. Ervaringsdeskundigen zijn er op terreinen van armoede, verslavingszorg, mantelzorg en ga zo maar door. Alom wordt de opmars toegejuicht (Van der Meulen & Van der Meulen 2021). Maar dat verhult dat professionals niet altijd even verheugd zijn over de samenwerking met ervaringsdeskundigen, en andersom ook niet.

Irritaties

Professionals die ik voor deze column sprak, zeggen dat de wrijving vooral komt doordat ze geen feedback durven geven aan een ervaringsdeskundige. Omdat de ervaringsdeskundige zijn kennis persoonlijk heeft doorleefd, voelt de feedback bij de ontvanger volgens de professional als een aanval op die persoon. Het komt over als kritiek geven op wat iemand persoonlijk heeft meegemaakt, en dat is moeilijk. Al helemaal als het een ontwrichtende ervaring is geweest. Ook zeggen de professionals dat ze merken dat ervaringsdeskundigen soms wel erg veel over hun eigen ervaringen praten, ook wanneer dit niet relevant is. Ondanks dat dit wellicht logisch klinkt, geeft dit irritaties.

Andersom is er vanuit de ervaringsdeskundige ook kritiek op de professional. Volgens een ervaringsdeskundige die voor dit stuk is bevraagd, zijn hulpverleners bang om ‘met de billen bloot te moeten’: de hulpverlener is bang voor kritiek op zijn werk. En als het om kritiek geven gaat, nemen ervaringsdeskundigen vaak geen blad voor de mond. Dat zijn professionals niet gewend, volgens de ervaringsdeskundige, en het kan wederzijds een onveilig gevoel geven.

Professioneel perspectief

Voor een verklaring voor het wederzijdse onbegrip moeten we meer weten over hoe beide partijen zichzelf én de ander zien. De sociaal werker kijkt volgens zichzelf vanuit een professioneel perspectief naar het versterken van iemand en naar het vergroten van diens empowerment. Aangenomen mag worden dat de sociaal werker de hulpvrager op een professionele manier kan begeleiden naar een prettiger bestaan. Dit gebeurt op een betrokken manier, in ‘professionele nabijheid’.

De ervaringsdeskundige vreest het afschuiven van moeilijke taken door de professional

De ervaringsdeskundige op zijn beurt kan zich beter dan een professional met de hulpvrager identificeren, en spreekt beter de taal van de hulpvrager. De ervaringsdeskundige is in de regel meer empathisch wat betreft de gevoelens van de cliënt en maakt beter en sneller contact. De ervaringsdeskundige weet immers ‘hoe het voelt’.

Elkaars meerwaarde erkennen

Volgens Thomasina Borkman, die in de jaren zeventig in de VS al schreef over verschillende soorten kennis en werkwijzen in het sociaal werk, kunnen professionele en ervaringskennis best naast elkaar bestaan, mits beide schoenmakers zich bij hun leest houden (Borkman 1976). Misschien gaat het daar wel juist mis. Bijvoorbeeld omdat professional en ervaringsdeskundige elkaars meerwaarde te weinig erkennen. De professional vreest landjepik, en de ervaringsdeskundige is juist bang voor het afschuiven van moeilijke taken door de professional.

Jos van der Lans (2017) ziet hoe de ervaringsdeskundige niet helemaal op waarde wordt geschat door de professional. ‘Het is eerder een soort smeerolie om moeizame relaties tussen professionals en cliënten vlot te trekken dan dat het als hefboom wordt gezien om de eigen professionele orde te ondervragen.’ Van der Lans ziet dat ervaringsdeskundigen vaak kritisch zijn op het systeem, en dat lijkt niet echt bij te dragen aan een gezonde, gezellige samenwerkingsrelatie met professionals. Als je je als ervaringsdeskundige een soort hulpje voelt van de professional waarop je geen kritiek mag uiten en als professional enkel kritiek hoort op het systeem waarbinnen je je werk moet doen, dan nodigt dat niet echt uit tot co-creëren.

Pijn van de professional

Ed van Hoorn en Saskia Keuzenkamp (2022) verwijzen in een artikel op socialevraagstukken.nl ook naar het onderzoek van Borkman. Zij stellen dat ervaringskennis en professionele kennis zich niet gezamenlijk over hetzelfde onderwerp kunnen uitspreken omdat het ‘principieel andere soorten kennis zijn’. Ervaringskennis levert volgens deze auteurs in dialogische collectieven emotionele en mentale energie op. Professionele kennis doet dat niet.

Als dat het geval is, dan staat de professional al meteen met 1-0 achter. De ervaring wint dan altijd. En als je als professional dan ook nog eens geen kritiek durft te uiten, dan is de ervaringskundige altijd machtiger in deze ‘strijd’. Misschien dat daar de pijn zit van professionals. Tegen een ervaring(sdeskundige) kun je niet op.

Dat er veel te winnen is in de samenwerking tussen de professional en de ervaringsdeskundige is evident. Daarvoor moeten we preciezer en dieper kijken naar hoe zij elkaar kunnen aanvullen.

Josine Steenvoorde is docent-onderzoeker lectoraat Empowerment en Professionalisering Hogeschool Inholland 

 

Bronnen

 

Bronnen

Borkman, T. (1976). Experiential knowledge: A New Concept for the Analysis of Self-Help Groups. Social Service Review, September, p. 445-456.

Bunt, S. & M. Odekerken (2020). socialevraagstukken.nl/hoe-ervaringsdeskundigheid-werkt/

Hoorn, E. van & S. Keuzenkamp (2022). socialevraagstukken.nl/de-heilige-graal-van-de-ervaringskennis/

Lange, M. van (2019). socialevraagstukken.nl/niet-iedere-sociaal-professional-kan-of-wil-informeel-nabij-zijn/

Lans, J. van der (2017). socialevraagstukken.nl/ervaringsdeskundigheid-van-beleidsmode-tot-paard-van-troje/

Meulen, J. van der & M. van der Meulen (2021). movisie.nl/artikel/nog-onbekend-maar-hard-nodig-familie-ervaringsdeskundigheid

Dit artikel is 1729 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (7)

  1. De ervaringsdeskundige zijn allemaal verschillende mensen. De ene mens ervaart in situatie anders wanneer men het zelfde probleem heeft. De professionele hulp kan meer persoonlijke aandacht geven aan deze persoon. Dan wordt het Maatwerk. Door het leveren van persoonlijk Maatwerk ontstaat begrip voorelkaar. Geen hokjes denken maar de menselijke maat toepassen.

  2. Ik schreef vele jaren geleden het artikel ‘Ken je dat land achter de regels, standaarden en
    protocollen? ‘. (Google!)
    Hierin beschrijf ik wat er gebeurt wanneer je regels en zo uit het ene (logische) systeem gaat of moet toepassen binnen een anders (logisch) systeem. Dan krijg je perversiteiten. Wat hier beschreven wordt is daar een goed voorbeeld van.

  3. Josine, goed dat dit aandacht krijgt. Mijn ervaring is dat de professionals ook moeten wennen aan deze ‘nieuwe’ professionals. Vaak als eenling in een team zonder duidelijk profiel en het handelen onder een ‘loep’. Gelukkig gaat dit steeds meer de goede kant op en worden wederzijdse verwachtingen en wederzijdse kwaliteiten meer en meer uitgewisseld.

  4. De professioneel maakt vooral onderdeel uit van het bureaucratische en technische systeem van de hulpverleningsorganisatie. Met allerlei regels en protocollen wordt de professionele hulpverlener slechts de uitvoerder van organisatiebeleid dat steeds meer bedrijfsmatig en cijfermatig wordt gestuurd. De kwaliteit van de zorg ligt dan ook al jaren onder druk m.n. bij de verzorgingstehuizen.
    Mantelzorgers en ervaringsdeskundigen kunnen hierbij tegenspel bieden en de hulpverlening tekorten aanvullen en zelfs verbeteren.
    In de praktijk is de relatie tussen mantelzorgers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers met die van de professionals vaak niet goed te te noemen. Dit komt vooral omdat de professionele hulpverlener weinig aandacht aan cliënten kan geven en het organisatiebelang met haar regels op de eerste plaats stelt.
    Ook veel professionele hulpverleners hebben moeite met deze situatie.
    Velen vertrekken voor een leukere en beter betaalde baan naar het bedrijfsleven.

  5. Dit is een zeer relevant issue die aandacht verdient. Elke idioot kan deze dagen zichzelf therapeut,
    coach of counsellor noemen. Het is levensgevaarlijk dat er geen of weinig controle is over deze groeiende groep evaringsdeskundigen. Take it from me.
    Ik weet waar ik over heb.
    MVG
    Keith Bakker

  6. “Elke idioot kan deze dagen zichzelf therapeut, coach of counsellor noemen.”

    Maar daar gaat dit artikel dan ook niet over….
    Het gaat om mensen die anderen willen helpen zonder er geld aan te verdienen.
    Mensen die dezelfde problemen hebben (gehad) vaak familieleden, vrienden en kennissen die zich dan nog wel ‘mantelzorger’ mogen noemen.
    In de Gemeente Rotterdam kunnen mensen (mantelzorgers) zich in een mantelzorg register inschrijven.
    Als blijk van waardering kunnen zij dan een gratis ‘Rotterdampas’ (geeft korting op cultuurvoorzieningen) met een € 25,- openbaar vervoer vergoeding op hun OV kaart krijgen.
    Dit systeem is redelijk succesvol en sociaal omdat hiermee hulpvragers en mantelzorgers beter in zicht komen en ook geholpen kunnen worden als dat nodig is.

  7. Het probleem is met professionals dat ze te vast in systeem qua protocollen waardoor het niet flexibel is, maatwerk blijft altijd nodig, gezien de verschillen van de mens en ervaringen. Ik merk dat professionals soms te dominant willen zijn in eigen systeem waardoor het vast in ontwikkeling blijft zitten. dus inderdaad bureaucratie.

    Anderzijds zie ik ook dat ervaringsdeskundige inderdaad soms te veel ‘eigen’ maken en het brede omgang verliezen, zo hebben we “niet assertief zijn” maar we hebben het assertief vaak over ‘niet durven uit te spreken’

    – Maar er is ook nog de andere kant ‘agressieve kant; mondig zijn is één maar zolang je niet over iemands anders grenzen gaat, te direct/confronterend/ – het naar jouw hand zet, De lieve manier van agressie, overbetrokken/overbezorgd maken, leven van ander invult omdat de ervaringdeskundige overlappingen heeft, zich meer als verzorger gaat gedragen dan behulpzaam.

    Zelf te maken gehad als client dat ik mij door deze spanningen ‘benepen voelde” de spanning tussen twee spring over de client, doordat ze niet nader tot elkaar kwamen heb ik als client de zorg moeten stoppen. De spanning tussen deze twee factoren kan dus ook nog verder gaan en over op de client springen, wat nadelige gevolgen heeft.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *