Ik zie, ik zie wat jij (niet) ziet: discriminatie

Migranten worden gediscrimineerd bij het vinden van een baan en vrouwen bij het inschalen van hun loon. Maar wie worden volgens Nederlanders het vaakst gediscrimineerd? En wat geven deze groepen zelf aan over discriminatie van hun groep? Onderzoekers van de Radboud Universiteit zochten het uit.

Percepties van discriminatie doen ertoe. Verondersteld wordt dat de steun voor maatregelen en interventies tegen discriminatie toeneemt, naarmate meer mensen weten en toegeven dat discriminatie bestaat. Maar in hoeverre zien mensen dat er discriminatie plaatsvindt? En zien we verschillen hierin tussen sociale groepen?

In het Nationaal Kiezers Onderzoek (NKO, gebaseerd op een representatieve streekproef uit de Nederlandse bevolking) van afgelopen jaar, hebben we voor zes groepen gevraagd in welke mate mensen denken dat deze groepen in Nederland worden gediscrimineerd: vrouwen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, lager opgeleiden, mensen met een migratieachtergrond en witte, autochtone Nederlanders. Vandaag, op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie, geven we inzicht in de basis voor antidiscriminatiebeleid door deze NKO-resultaten te presenteren.

Van migranten tot witte Nederlanders

Wanneer we de gehele Nederlandse bevolking vragen welke groep het vaakst wordt gediscrimineerd, zien we een duidelijk antwoord: mensen met een migratieachtergrond of een donkere huidskleur (zie Figuur 1). Bijna 2 op de 3 mensen denkt dat mensen met een migratieachtergrond of donkere huidskleur (zeer) vaak worden gediscrimineerd. Slechts 1 op 25 geeft aan te denken dat deze groep (bijna) nooit te maken heeft met discriminatie.

Discriminatie op basis van etniciteit of huidskleur is volgens Nederlanders echter niet voorbehouden aan mensen met een migratieachtergrond. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden denkt dat witte, autochtone Nederlanders ook (zeer) vaak worden gediscrimineerd. Bijna 40 procent denkt dat dit af en toe voorkomt.

Een mogelijk verklaring hiervoor is antidiscriminatie- en voorkeursbeleid. Juridisch toegestane ‘positieve discriminatie’ kan ertoe leiden dat men ook discriminatie ziet van witte, autochtone Nederlanders. Echter, dit wordt wel veel minder vaak benoemd dan de discriminatie van Nederlanders met een donkere huidskleur of migratieachtergrond.

Discriminatie op basis van geslacht, opleidingsniveau en leeftijd wordt in mindere mate gezien dan discriminatie op basis van migratieachtergrond. De percepties van discriminatie van vrouwen en lager opgeleiden zijn vrijwel gelijk. Ruim een derde denkt dat discriminatie van deze groepen (zeer) vaak voorkomt. Voor ouderen ligt dit percentage lager; ongeveer 1 op de 5 mensen denkt dat ouderen (zeer) vaak worden gediscrimineerd.

 

Figuur 1: Mate waarin men denkt dat groepen (zeer) vaak, af en toe of nooit worden gediscrimineerd

Wiens ervaren discriminatie wordt onderschat?

Bij de percepties van discriminatie kunnen we uiteraard een onderscheid maken tussen respondenten die het direct betreft en de rest. Als we dat doen, blijkt dat in veel gevallen de eigen groep vaker discriminatie ziet (zie Figuur 2). De discrepantie is het grootst voor huidskleur: 23 procentpunten (zie kader Discriminatie, waar kijken we naar?).

Daarnaast signaleren mensen met een migratieachtergrond ongeveer 10 procentpunten vaker discriminatie van ‘hun groep’ dan mensen zonder migratieachtergrond. Opvallend hierbij is dat Nederlanders zonder migratieachtergrond weinig verschil constateren in de aanwezigheid van discriminatie op basis van huidskleur en op basis van migratieachtergrond. Dit wordt anders gezien door groepen die deze vorm van discriminatie zelf ondervinden.

De gemarginaliseerde groep moet worden betrokken bij de vorming van antidiscriminatiebeleid

Ook voor discriminatie op basis van geslacht en opleidingsniveau zien we een duidelijk verschil. Vrouwen constateren vaker discriminatie op basis van geslacht dan mannen. En een vergelijkbare, zij het wat kleinere, discrepantie zien we voor discriminatie op basis van opleidingsniveau.

Toch geldt niet voor alle vormen van discriminatie dat discriminatie vaker wordt gezien door de eigen groep. Voor ouderen en witte, autochtone Nederlanders zijn de verschillen verwaarloosbaar. Met name dit laatste is opvallend gezien de duidelijke verschillen in percepties van discriminatie van mensen met een donkere huidskleur of migratieachtergrond. Het zou kunnen zijn dat mensen met een migratieachtergrond meer ervaring met discriminatie hebben en daardoor wellicht sensitiever zijn voor andere vormen van discriminatie, zo ook die van autochtone, witte Nederlanders.

 

Figuur 2: Verschillen tussen de eigen groep en de rest in het bewustzijn dat discriminatie (zeer) vaak voorkomt

Nederland een van de meest sensitieve landen

Hoewel het lastig is objectief vast te stellen hoe vaak groepen worden gediscrimineerd, zien we dat een vrij groot deel van de Nederlandse bevolking zich bewust is van de aanwezigheid van discriminatie tegenover diverse groepen. Internationaal gezien blijkt Nederland een van de meest sensitieve landen op dit gebied, vooral als het gaat om discriminatie op basis van etniciteit en huidskleur. Desondanks zien we verschillen tussen sociale groepen in de mate waarin discriminatie wordt geconstateerd.

Mensen die niet tot de desbetreffende groep behoren blijken minder vaak discriminatie waar te nemen op het gebied van huidskleur, migratieachtergrond, geslacht of opleidingsniveau. Een voor de hand liggende, maar niet minder belangrijke conclusie is dat de gemarginaliseerde groep betrokken moet worden bij de vorming van antidiscriminatiebeleid. Zij hebben immers echt een andere kijk hierop. Hierdoor is het mogelijk om deze vormen van discriminatie effectiever tegen te gaan. Bovendien suggereert dit dat bewustwording onder de brede bevolking, in het bijzonder die op basis van huidskleur (racisme in de nauwe zin), ook aandacht verdient.

Ten slotte is het goed ons te realiseren dat deze gegevens inzicht geven in percepties van discriminatie van zes specifieke groepen, niet het gehele scala aan discriminatievormen. Hoe zit het bijvoorbeeld met discriminatie van LHBTIQA+ burgers of van Oekraïense vluchtelingen? Voor gedragen beleid is het van belang om ook hier de vinger aan de pols te houden en in kaart te brengen in hoeverre zowel de eigen groep alsook de rest van de bevolking discriminatie waarneemt. Bewustzijn en erkenning onder juist die laatste groep is cruciaal voor het draagvlak van beleid en daarmee het succesvol implementeren van effectief antidiscriminatiebeleid voor specifieke groepen.

 

Discriminatie, waar kijken we naar?

  • Voor discriminatie van mensen met een migratiegrond en witte, autochtone Nederlanders maken we onderscheid tussen mensen zonder migratieachtergrond (oftewel mensen die zelf en wiens beide ouder geboren zijn in Nederland) en mensen met een migratieachtergrond.
  • Voor discriminatie op basis van huidskleur zetten we mensen met een Antilliaanse, Surinaamse of Sub-Sahara Afrikaanse achtergrond af tegen mensen zonder migratieachtergrond.
  • Bij discriminatie op basis van geslacht kijken we enkel naar verschillen tussen mannen en vrouwen.
  • Wat betreft discriminatie van lager opgeleiden wordt er een splitsing gemaakt tussen personen met mbo als hoogst voltooide opleidingsniveau of lager versus personen met een hoger opleidingsniveau.
  • Bij percepties van leeftijdsdiscriminatie maken we onderscheid tussen 65-plussers en mensen onder de 65.
  • De rest betreft hier enkel mensen zonder migratieachtergrond, van wie we veronderstellen dat de overgrote meerderheid wit is. Enkel mensen met een Antilliaanse, Surinaamse of Sub-Sahara Afrikaanse achtergrond zijn geclassificeerd als mensen met een donkere huidskleur. Hierdoor blijven andere migrantengroepen buiten de beschouwing in Figuur 2.
  • Wanneer deze andere migrantengroepen ook worden meegenomen in het zien van discriminatie van mensen met een donkere huidskleur, zien we nog steeds dat discriminatie op basis van huidskleur vaker wordt geconstateerd door de eigen groep dan discriminatie op basis van migratieachtergrond.

Inge Hendriks is promovenda aan de afdeling Sociologie (Radboud Universiteit Nijmegen) en onderzoekt in haar proefschrift veranderingen en tegenstellingen in houdingen tegenover etnische minderheden.

Niels Spierings is Universitair Hoofddocent Sociologie (Radboud Universiteit Nijmegen), met een specialisatie in in- en uitsluiting, in het bijzonder op basis van islam, migratieachtergrond, gender en seksualiteit.

Katrin Müller doet promotieonderzoek aan de afdeling sociologie (Radboud Universiteit Nijmegen) naar percepties over etnische discriminatie van mensen zonder een migratieachtergrond.

Nella Geurts is postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Sociologie (Radboud Universiteit) waar ze zicht richt op vraagstukken rondom inclusie, migratie en identiteit.

 

Foto: Mikhail Nilov via Pexels

Bronnen

Bronnen:

Jacobs, K., Lubbers, M., Sipma, T., Spierings, N. & Van der Meer, T.W.G. (2021). Dutch Parliamentary Election Study 2021 (DPES/NKO 2021). Nijmegen: SKON

Lubbers, M., Sipma, T. & Spierings. N. (2021). Dutch Ethnic Minority Election Study 2021 (DEMES 2021). Nijmegen: RSCR/SKON.

Sipma, T., Jacobs, K, Lubbers, M., Spierings, N. & Van der Meer, T.W.G (2021). Dutch Parliamentary Election Study 2021 (DPES/NKO 2021): Research description and codebook. Nijmegen: SKON.

Sipma, T., Lubbers, M., & Spierings. N. (2021). Dutch Ethnic Minority Election Study 2021 (DEMES 2021): Research description and codebook. Nijmegen: RSCR/SKON.

Dit artikel is 3522 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (5)

  1. Het zoveelste artikel gewijd aan de constatering dat Nederlanders discrimineren. Dat weten we inmiddels wel. We weten ook welke groepen volgens de onderzoekers discrimineren. Dat zijn niet die paar hoogopgeleide mensen die niet tussen de buitenlanders wonen. Die een goed inkomen hebben. Die door hun opleiding menen ons te moeten leren buitenlanders te accepteren. Dat is de rest. Meer als 70 procent van de inwoners van ons land. Zou het niet eens tijd worden te accepteren dat discriminatie normaal is. Dat speelt niet alleen bij mensen. Dat speelt ook in de dierenwereld. Kijk maar eens wat een leeuw met welpen doet als hij de roede leider verslaat. Hij eet ze met smaak op. Kijk eens naar chimpansees. Op het moment dat de ene groep een andere groep tegenkomt word het oorlog. Kijk eens naar de verhoudingen in de chimpansee groep zelf. Daar speelt discriminatie ook. Van leiders tot de laagste in rang. En die discriminatie speelt ook tussen mensen onderling. Afgezien van een natuurlijke weerzin tegen andersdenkenden etc. Speelt het chimpansee kastenstelsel ook gewoon tussen ons. Dat kleine groepje hoogopgeleiden kan het niet verkroppen dat die grote groep Nederlandse staatsburgers niet mee gaat in de vreemde denkwijze van deze hooggeplaatste en hoogopgeleide kleine groep dat discriminatie niet zou deugen en daardoor discrimineren deze hoogopgeleide mensen de rest van het volk. Ze weigeren ons standpunt te accepteren en gaan daarbij grenzen over. Zie ons taalgebruik. We mogen niet meer blank zijn maar moeten wit zijn. Zwarte piet is overleden. Evenzo de negerzoen en nog veel andere woorden.Daar komt de Woke cultuur nog bovenop. Verschrikkelijk. Ik voel me totaal niet meer welkom in dit land. Want ik ben laag opgeleid. En discrimineer. Ook weiger ik mijn taalgebruik aan te passen. Woke en Kick Out Black Piet beschouwen ouders niet meer de als de hoeksteen van de samenleving. We hebben in principe volgens deze vreemde denkwijze geen ouders meer. Wie in dit land is nu wie aan het discrimineren!

  2. HalloS

    Ik geef je helemaal gelijk.
    Wij als echte Nederlanders worden gediscrimiseer net als onze tradities.
    Ze moeten zich aan ons aanpassen en niet andersom.
    Mensen met een laag inkomen hebben het ook heel moeilijk daarvan rond te komen maar betalen wel alles zelf.
    Voor alle buitenlanders word alles gratis geregeld en krijgen nog zakgeld ook.
    Ook hebben ze voorrang bij huurwoningen, ze maken hier alles kapot.
    Ook ik voel me hier niet meer thuis.

  3. klopt helemaal! Verschillende kennissen en familieleden kwamen in noodsituatie terecht, wanneer er gebeld werd naar Woningbouwvereniging krijg je als reactie ‘sorry immigranten zijn prioriteit’ Dat is de reden waarom ons wort wijsgemaakt dat boeren hun land moeten opgeven. Excuus ‘milieu’. Intussen worden er nieuwe woningen gebouwd voor immigranten. Deze corrupte EU met connectie Mr Sorros die overigens ook flink veel land in Ukraine heeft bepalen ons leven. Negeren het feit dat de EU bevolking hebben gestreden voor vrijheid. Je hoort steeds vaker dat Moslims op hoge posities worden geplaatst. Inderdaad, deze zgn geleerden en wetenschappers hebben macht! dmv Corona en andere toekomstige in Lab gecreëerde virussen. Ik kreeg van iemand te horen, met getinte huid dat in de toekomst ‘de witte (lol) bevolking nog maar uit 10% bestaat. Ik zou zeggen, ga zo door!! Maar dan blijven de andere bevolkingsgroepen elkaar evengoed vermoorden! Mijn opa zei in de jaren 80. DE MENS vernietigd zichzelf! Nederlandse bedrijven hebben heel veel schade aangericht in het Amazon want mijn echtgenoot is Peruaan.

  4. klopt helemaal! Verschillende kennissen en familieleden kwamen in noodsituatie terecht, wanneer er gebeld werd naar Woningbouwvereniging krijg je als reactie ‘sorry immigranten zijn prioriteit’ Dat is de reden waarom ons wordt wijsgemaakt dat boeren hun land moeten opgeven. Excuus ‘milieu’. Intussen worden er nieuwe woningen gebouwd voor immigranten. Deze corrupte EU met connectie Mr Sorros die overigens ook flink veel land in Ukraine heeft bepalen ons leven. Negeren het feit dat de EU bevolking hebben gestreden voor vrijheid. Je hoort steeds vaker dat Moslims op hoge posities worden geplaatst. Inderdaad, deze zgn geleerden en wetenschappers hebben macht! dmv Corona en andere toekomstige in Lab gecreëerde virussen. Ik kreeg van iemand te horen, met getinte huid dat in de toekomst ‘de witte (lol) bevolking nog maar uit 10% bestaat. Ik zou zeggen, ga zo door!! Maar dan blijven de andere bevolkingsgroepen elkaar evengoed vermoorden! Mijn opa zei in de jaren 80. DE MENS vernietigd zichzelf! Nederlandse bedrijven hebben heel veel schade aangericht in het Amazon want mijn echtgenoot is Peruaan.

  5. Ik heb zelf ook VAAK GENOEG meegemaakt, zelfs een schooltrauma eraan overgehouden, dat ik een “witte kaas” “witte aap” enzovoorts werd genoemd. Ik ben zwaar gepest, zelfs opgewacht en aangevallen door buitenlandse nederlanders op die school.. Dit was gewoon de dagelijkse kost op deze school in die moderne stad. Terwijl niemand ooit iets heb misdaan om hun huidskleur! Puur om mijn “witte” huidskleur werd ik dagelijks zwaar gepest , en ik was niet de enige “witte” die dit daar mee moest maken.. Het verbaasd mij eigenlijk nog enorm als ik naar alle cijfers kijk hierboven, dat witte Nederlanders het minst worden gediscrimineerd in eigen land. Lijkt wel gewoon grote onzin! Net alsof die cijfers oneerlijk worden genoteerd.. Het is net of mensen deze tegenwoordige realiteit gewoon ontkennen, zo erg is het! Ik ben zo vaak gediscrimineerd in mijn eigen land omdat ik een “vieze witte” was.. Slavernij mijn schuld allemaal zou zijn volgens buitenlands nederlandse schoolgenoten/pestkoppen..
    In verschillende randsteden gewoond, waar dit dan ook het meest plaatsvond. Echt belachelijk eigenlijk, want ik zelf ben echt altijd al tegen discriminatie van de “buitenlandse nederlanders” geweest!.. Heb ze nooit wat aangedaan!!
    Als je in de randsteden, en grotere steden, of zuidelijkere steden kijkt , wordt je gewoon belachelijk gemaakt als “witte” nederlander tegenwoordig , maar dat wilt niemand opeens zien! Daar wordt niks mee gedaan! Niks Black life matters.. : ALL LIFE MATTERS!!! Maar dat mag niet gezegd worden. Discriminatie tegen de witte nederlanders wordt continu maar ontkent en onder stoelen en banken geschoven, terwijl het bestaat en meer dan dat. Het lijkt alsof er wraak op de tegenwoordige “witte” Nederlander wordt genomen vanwege de slavernij, waar de witte Nederlander “de kaaskop” van tegenwoordig in principe niks mee te maken heeft of wat aan kan doen! Ik heb zelfs meegemaakt dat er iemand een keer voor een wit Nederlands meisje op die school opkwam , werd zij hierom gewoon gepest en buitengesloten omdat ze
    “ te veel kaas gevreten zou hebben”, Heel triest allemaal! Het begint een omgekeerde wereld te worden in eigen land, ipv gewoon helemaal geen discriminatie meer, wat het mooiste zou zijn. Eigenlijk heel erg want Nederland helpt zoveel buitenlanders en buitenlandse Nederlanders tegenwoordig. Waar is het respect wn greintje dankbaarheid daarin gebleven?!?! Echt met alle respect en oprecht medelijden naar eenieder waarvan er voorouders in de slavernij hebben gezeten, maar dat is de moderne witte nederlanders van tegenwoordig hun schuld helemaal niet?! Nooit hoor je wat over de witte slaven van zoveel eeuwen terug. Daar wordt ook niet om gezeurd toch ?! We leven in het hier en nu, niet 100 jaar geleden, of zoveel eeuwen geleden! Laat het toch een keertje! Zwarte piet is nu gekleurde piet, niks mis mee, Nederland heeft sorry gezegd, Nederland staat ervoor open om buitenlanders te helpen en etc. , en nog worden witte Nederlanders in eigen land gediscrimineerd. Alsof hun de keuzes ooit hebben gemaakt! Nog is het allemaal niet goed genoeg! Triest gewoon!! En daar wordt niks aan gedaan! Daar hoor je niks over! Maar worden witte Nederlanders geaccepteerd in hun landen? NEE. Passen witte Nederlanders zich in hun landen aan als ze daar zijn? Ja! En toch wordt daar alsnog genoeg gediscrimineerd naar witte Nederlanders , maar daar hoor je nooit wat over! Walgelijk en ondankbaar is het. Ik heb nooit een “white privilege” meegemaakt, wist eerst niet eens wat dat was. WE ZIJN TOCH ALLEMAAL GELIJK ?! Dan moeten “witte Nederlanders” ook met rust gelaten worden een keer. Alles wordt gewoon in de doofpot gestopt. Ziekelijk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *