Abram de Swaan spreekt op 5 oktober over sociaal werk

Abram de Swaan spreekt op 5 oktober in De Geertekerk in Utrecht de Marie Kamphuis Lezing uit. De Swaan was behalve decennialang één van Nederlands meest vooraanstaande sociologen ook een tijd lang psychoanalyticus. Zijn lezing beweegt zich op het snijvlak van psychologie en sociologie.

Mensen hebben geheimen voor elkaar… en voor hun hulpverleners.  Maar ook voor zichzelf. Dan duikt de term ‘verdringing’ op, erfstuk uit de psychoanalyse: niet weten wat je toch wel weet. In de sociale wetenschap en het sociaal werk kan het ook gaan over ‘collectieve verdringing’, op groepsniveau en zelfs op de schaal van een samenleving. In de hulpverlening is van wezensbelang wat een cliënt denkt, voelt en fantaseert over de hulpverlener, zonder dat te beseffen: dat is de overdracht. En als tegenhanger, wat een hulpverlener zonder dat te beseffen denkt, voelt en fantaseert over de cliënt: dat is de tegenoverdracht. Overdracht en tegenoverdracht spelen ook een wezenlijke rol in de relaties tussen sociaalwetenschappelijke onderzoekers en onderzochten.

In deze Marie Kamphuislezing, op het snijvlak van psychologie en sociologie, van sociale wetenschap en sociaal werk, zal Abram de Swaan het hebben over de problematische, maar toch onmisbare begrippen (tegen)overdracht en verdringing. Want daar valt heel goed mee te werken.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

 

Foto: Erik Smits