COLUMN Heeft de pechgeneratie meer dan pech?

De pech van studenten die voor hun studiebeurs afhankelijk waren van het leenstelsel, is volgens hoogleraar Wim Dubbink geen kwestie die mag worden geplaatst in een context van ‘onrechtvaardigheid’ en ‘onbetrouwbare overheid’.

De maatschappelijke polarisatie heeft nog nauwelijks grip gekregen op mijn familieleven. Maar nu dreigt regeringsbeleid toch roet in het eten te gooien. Vier van mijn vijf (bonus)kinderen zijn van de studiebeurspechgeneratie. Zij spreken van onrecht en ik word onder druk gezet om handtekeningenacties van bezorgde ouders te ondertekenen. Ik weiger want ik vind de argumenten van die bezorgde ouders niet zo sterk.

Sneu maar niet relevant

Hebben mijn kinderen – net als veel andere kinderen – dan geen pech? Jazeker, dit is een flinke financiële tegenvaller in vergelijking met... ja met wie eigenlijk. ‘De studenten vóór hen’ is overdreven gesteld, want zolang bestond die basisbeurs voor alle studenten nou ook weer niet.

Dit is geen toeslagenaffaire. De geldende regels werden gewoon toegepast

Ook moeten we – met alle respect - de pech niet overdrijven. We lezen vaak dat ze ‘met een flinke studieschuld’ blijven zitten; en in die context zien we studenten borden omhoog houden met teksten als ‘ik heb 70.000 euro schuld’. Dat is buitengewoon sneu, maar niet relevant in deze discussie: de tegemoetkoming van de overheid geldt niet dat gehele bedrag. Het gaat in veel gevallen om 13.000 tot 20.000 euro. De rest van de schuld was er anders ook geweest.

Nieuwe partijen, nieuwe regels

Maar dit is niet het belangrijkste punt dat me weerhoudt te tekenen. Het belangrijkste is dat de kwestie in een context van ‘onrechtvaardigheid’ en ‘onbetrouwbare overheid’ wordt geplaatst. Nu is het zeker zo dat er ontzettend veel onrechtvaardigheid in de wereld is, maar dit is geen onrechtvaardigheid. Onrechtvaardigheid betekent dat de regels zoals ze gelden niet op jouw worden toegepast of dat de regels zelf vanuit een fundamenteel perspectief (mensenrechten of zo) onrechtvaardig zijn.

Dat alles is hier niet aan de hand. Dit is geen toeslagenaffaire. De geldende regels werden gewoon toegepast en de keuze om de basisbeurs af te schaffen past ook in discretionaire ruimte die een democratische overheid moet kunnen hebben.

Pech hebben is wat anders dan onrechtvaardig worden behandeld

Dat de regels na een aantal jaren weer worden afgeschaft, is ook niet iets waar je vanuit een democratische visie altijd maar bezwaar tegen kan maken, zeker niet als aan de invoering en de afschaffing een politiek proces is voorafgegaan. Enerzijds kan je zeggen: gelukkig is de overheid haar lerende vermogen nog niet helemaal kwijt. Anderzijds kan je zeggen: nieuwe partijen, nieuwe regels.

Onbillijk

Opnieuw: hiermee zeg ik niet dat deze studenten geen flinke pech hebben gehad. Maar pech hebben is wat anders dan onrechtvaardig worden behandeld. In de ethiek is ‘het onbillijke’ een belangrijke categorie. Iets is onbillijk als regels zoals ze voor iedereen gelden, totaal rekening houden met jouw specifieke omstandigheden: een te grote fixatie op het gelijk toepassen van de regels pakt dan onrechtvaardigheid uit. Iedereen telkens weer een vleespakket geven met kerst pakt onbillijk uit voor de vegetarische medewerker.

We kunnen met enige goede wil de situatie van de pechgeneratie onbillijk noemen. De verschuiving maken van het onrechtvaardige naar het onbillijke, is politiek en ethisch gezien echter een belangrijke. De rechten die men kan claimen ten opzichte van het onbillijke zijn veel beperkter dan die tegenover het onrechtvaardige.

In vroeger tijden was het oordeel over het onbillijke het genade-oordeel van de soeverein. Gelukkig leven we niet meer in die tijd. In dit geval beslist de politiek daarover en die heeft beslist dat studenten slechts een beperkte compensatie krijgen. Ik kan het daarmee oneens zijn en ik kan beamen dat de pechgeneratie pech heeft. Maar als ik de zin van mijn kinderen doe en meega in huidige debat over de pechgeneratie, dan moet ik plotseling beamen dat hen onrecht is aangedaan en dat de overheid op nóg een vlak onbetrouwbaar was. Daar ga ik niet in mee.

Wim Dubbink is hoogleraar ethiek aan Tilburg University. Deze column verscheen ook in het Reformatorische Dagblad (8 maart 2023).

Dit artikel is 2629 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (7)

  1. Boemerangbeleid op het gebied van studiefinanciering geeft geen vertrouwen in het beleid van de overheid. In feite worden studenten financieel slachtoffer van een inconsistent overheidsbeleid want het leenstelsel is weer snel afgeschaft omdat blijkbaar het billijkheid criterium hier niet goed viel te realiseren. Bij de overheid is rechtszekerheid een belangrijk goed en daarmee is de continuïteit van beleid essentieel. Dit alles om rechtvaardigheid in de samenleving tussen burger en overheid te bereiken. Naar mijn mening hebben ‘slachtoffers’s van de oude regeling wel recht op compensatie aangezien zij de generatie zijn geweest waarbij het leenstelsel verkeerd heeft gewerkt en reden voor de politiek is geweest dit leenstelsel weer af te schaffen.

  2. Als student onder het leenstelsel wil ik mededelen dat mijn vertrouwen in de politiek, die voor de gemelde compensatie hoog was, enorm is geschaad. Ik hoop zo snel dat het kabinet eens valt. Ik vind het zeker wel onrecht, want deze schuld heeft zoveel invloed op mijn toekomst. Ik mag hopen dat ik alleen ooit na mijn 35ste nog eens een huis kan kopen met mijn studieschuld. Ik werk naast mijn studie nog 20 uur p.w, maar mijn maandelijkse kosten zijn hoog door zorg en huur. Het lijkt mij niet meer dan eerlijk om het gemiste bedrag te krijgen (wat andere voor het leenstelsel en daarna ook ontvangen). Uiteraard niet meer dan dat, ik snap dat dat niet moet, al is het 10.000 i.p.v. 1.400, een bedrag dat ik 2 maanden huur is voor 4 jaar lenen. Ik heb 1 jaar fysiek onderwijs gehad (verder 2 jaar thuis i.v.m. corona en 1 jaar stage zonder lessen).

  3. Een lening met een onbekende rente aanbieden aan minderjarige studenten zijn (naar mijn mening) maffieuze praktijken en zal niet iets moeten zijn dat de Nederlandse overheid doet.

    Buiten dit, Ik ben een student uit de pechgeneratie, ik heb altijd een bijbaan naast mijn studie gehad (vrijwel altijd 2). Toch heb ik na 7 jaar modaal studeren (4 jaar HBO, 1 jaar pre-master en 2 jaar Master) een studieschuld van ongeveer 11.000 euro. Nu weet/verwacht ik voldoende te gaan verdienen om deze schuld netjes terug te kunnen betalen, maar dat is het punt achter het benoemde onrecht niet.

    Het onrecht waar de pechgeneratie over spreekt gaat over de vergelijking met de volgende generatie. De generatie die wel een basisbeurs krijgt (110 – 416 euro/maand), de generatie die wel een energie toeslag krijgt (terwijl wij deze gelijktijdig niet krijgen!). Als ik in het nieuwe stelsel zou studeren, was ik na mijn studie ruim 25.000 euro rijker (energie toeslag niet volledig meegerekend, geen rekening gehouden met rentes). Dit betekend dat, mocht ik ooit de kans krijgen een huis te kunnen kopen, de nieuwe generatie mij kan overbieden met 25.000 euro, zonder dit financieel te voelen. Dat is onrecht.

  4. Ik vind niet dat mensen van u leeftijd hier iets zinnigs over kunnen zeggen. Doen alsof je het allemaal zo goed begrijpt. Het gaat hier zeker om onrechtvaardigheid en niet om pech.

  5. Weet u het nog, Jet Bussemaker…?? Zij vond een studielening prachtig, niet gevaarlijk en er zou geen BKR registratie zijn!
    De student mocht geld gaan lenen ipv krijgen..
    Dus ja hoor, na een tijdje hoorden we; wel BKR registratie, dus minder hypotheek
    Huizenprijzen stijgen nu de pan uit en ooit een huis kopen is een utopie.

    En het bespaarde geld zou worden geïnvesteerd in beter hoger onderwijs, Helaas dat is helemaal niet gelukt. Het onderwijs is nog nooit zo slecht geweest. Tijdens corona wel collegegeld betalen en geen enkele goede vorm van begeleiding. Triest!!!

    Mijn drie neven hebben geen rijke ouders, ze hebben altijd bijbanen gehad, nooit geld teveel uitgegeven. Gemiddeld 35.000 schuld. Alle drie na de studie aan het werk, mooi hoor, werk zat..
    Alle drie zien ze de toekomst niet echt geweldig in en zien ze samen met hun partners kinderen niet zitten.

    Hoezo investeren in de jeugd? Hoezo investeren in een toekomst?

  6. Ach regels. Als je de geschiedenis nakijkt dan moeten joden ook niet klagen. Ze werden vergast precies volgens de regels van die tijd. Wat een ontzettende kul kotst deze “hoogleraar” uit. Ik vraag mij werkelijk af waar hij zijn diploma’s heeft gehaald. Nog meer vraag ik mij af hoe lang hij er over heeft gedaan en wie zijn studie heeft gefinancierd.

  7. Ik ben van mening dat de pechgeneratie echt in een onrechtmatige situatie is beland. We hebben het hier over een generatie studenten die, in tegenstelling tot hun çollega’s vóór en na hen, geconfronteerd worden met een molensteen om hun nek die hen belemmert om een start te maken met hun leven en carrière. En dit betreft de generatie waar BV Nederland het van moet hebben, die de economie moeten dragen en verder opbouwen. Kortom, waar we het van moeten hebben!
    Totaal oneerlijk, ongelijk en onrechtmatig. Nog maar te zwijgen van de verhoogde rente die ze geacht worden te betalen, in weerwil van de voorwaarden waaronder ze destijds de schulden zijn aangegaan. Ik zeg: Politiek, buig in schaamte je hoofd over het feit dat het überhaupt ter tafel kwam…..en tijd voor een ruimhartig kwijtschelden van de studieschulden van deze groep!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *