Hoe links weer relevant kan worden

Wil links terrein terugveroveren, dan moet het allereerst ferm afstand nemen van het dominante xenofobische frame, betoogt hoogleraar Leo Lucassen. Met daarnaast de focus op grotere sociale gelijkheid, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en betere collectieve voorzieningen voor iedereen ongeacht achtergrond.

Sinds de onverwacht grote verkiezingsoverwinning van de PVV (en BBB) in november is er een stortvloed aan analyses en beschouwingen op gang gekomen. Waarom hebben zo veel kiezers aan de onderkant van de inkomenspiramide, veelal praktisch opgeleid, niet zoals vroeger op linkse partijen gestemd? Wat heeft ‘links’ de afgelopen decennia verkeerd gedaan?

Eén van de vaak gegeven antwoorden is dat de electorale achterban van partijen als GroenLinks-PvdA en zeker D66 vooral is gaan bestaan uit hoger opgeleiden, door de Franse econoom Thomas Piketty wel als ‘Brahmin left’ aangeduid, en dat de traditionele arbeidersklasse heeft gekozen voor populistisch en extreem rechts.

PVV, BBB en NSC zouden de zorgen van deze ‘normale’ Nederlanders wel serieus nemen

En dat zou zeker gelden voor de ‘normale’ (Van der Plas) kiezers op het platteland, die zich in de steek gelaten voelen door ‘de Randstedelijke elite’ en hun voorzieningenniveau aanzienlijk hebben zien slinken. Anders dan de stedelijke bakfietsende en havermelk drinkende elite zouden partijen als de PVV, BBB en NSC de zorgen van deze ‘normale’ Nederlanders over migratie en de uitholling van de verzorgingsstaat namelijk wel serieus nemen.

Klopt dit wel?

Het is echter de vraag of deze aannamen wel kloppen. Zo is het idee dat de traditionele arbeidersklasse is overgelopen naar populistisch rechts en dat links dus zijn best moet doen om die terug te winnen door kritischer te zijn op migratie een misvatting, zoals politicoloog Cas Mudde al jaren betoogt. Daarnaast is het aandeel van ‘links’, met name van de PvdA, al sinds de jaren negentig sterk afgenomen. En is het bovendien moeilijk vol te houden dat (extreem)rechts in hoofdzaak een vluchtheuvel is voor de ‘verliezers van de globalisering’.

Dat betekent dat deze partijen ook aantrekkelijk zijn voor de middenklasse en de elite

Het aandeel kiezers dat op de PVV, BBB en NSC heeft gestemd bij de laatste verkiezingen is bijvoorbeeld vele malen groter dan wat wel als het ‘precariaat’ wordt aangeduid: degenen met een laag inkomen en onzekere arbeidsverhoudingen. Wat betekent dat deze partijen blijkbaar ook aantrekkelijk zijn voor de middenklasse, en een deel van de elite. Zo kwam de winst van de PVV in november (17 zetels) voor de helft van kiezers die in 2021 op andere rechtse partijen zoals de VVD stemden, en voor slechts een vijfde van linkse partijen.

Daar komt bij dat een niet onaanzienlijk deel van het precariaat, of wat we vroeger de ‘arbeiders’ noemden, inmiddels bestaat uit Nederlanders met een migratieachtergrond van wie maar een heel klein deel op de PVV of BBB heeft gestemd.

Afstand nemen van xenofobisch frame

Dat betekent dat links zich niet zozeer de vraag moet stellen hoe die oude witte arbeidersachterban weer aan zich te binden, want een deel daarvan heeft nooit links gestemd en is bovendien voor een deel verdwenen. Links moet zich in plaats daarvan vooral afvragen hoe het komt dat een groeiend deel van de bevolking gelooft dat problemen als woningnood, armoede en verschraling van gemeenschappelijke voorzieningen in hoge mate worden veroorzaakt door immigranten.

Links moet duidelijk maken dat problemen echt niet verdwijnen als we alle migranten zouden kunnen wegtoveren

Om een deel van de kiezers terug te winnen, zal eerst ferm afstand genomen moeten worden van het dominante xenofobische frame, dat het neoliberale beleid sinds de jaren negentig volkomen uit de wind houdt. Niet door migratie te bejubelen, maar door duidelijk te maken dat de problemen die mensen ondervinden echt niet zullen verdwijnen als we met een toverstokje alle migranten weg zouden kunnen toveren.

En sterker nog, door duidelijk te maken dat de problemen dan eerder groter zullen worden, omdat veel migranten allerlei essentiële sectoren in de lucht houden. Bovendien is de netto-arbeidsparticipatie van in Nederland geborenen met een migratieachtergrond (de tweede generatie) sinds 2020 hoger dan het Nederlands gemiddelde.

PVV-stemmers niet wegzetten als racist

Daarnaast is het belangrijk om PVV-stemmers niet weg te zetten als racisten. Zeker, een deel van hen, getuige ook reacties op X, beschouwt migranten (zeker als het om moslims gaat) als een wezensvreemde ‘omvolkende’ bevolkingsgroep die je vrijwel overal de schuld van kunt geven. Een mechanisme dat weinig afwijkt van wat we begin jaren dertig in Duitsland zagen, alleen waren het toen de joden die ‘an allem Schuld’ hadden.

Een even groot deel is eerder te typeren als misleide kiezers

Een misschien wel even groot deel is eerder te typeren als misleide kiezers die het sinds de jaren negentig in de politiek en het publieke debat dominerende antimigratieframe als een feit hebben aanvaard, zonder per definitie het onderliggende racisme te incorporeren. Kiezers die zich, zoals de vooraanstaande Amerikaanse sociologe Michelle Lamont betoogt, vastklampen aan nationalisme omdat ze bang zijn status te verliezen. Maar die daardoor wel extra vatbaar zijn voor racistische propaganda.

Terrein terugwinnen

Wil links terrein terugveroveren, en dat zal niet eenvoudig zijn, dan moet het zich richten op een grotere sociale gelijkheid, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, een goede beloning en betere collectieve voorzieningen voor iedereen ongeacht achtergrond. Kortom, een verhaal dat fundamentele kritiek op het neoliberalisme combineert met een inclusief en realistisch verhaal over migratie.

Links moet ook in de spiegel kijken

Dat betekent tot slot dat links in de spiegel moet kijken en erkennen dat eerdere flirts met het marktdenken en flexibilisering, maar ook met het in culturele termen problematiseren van migranten, (extreem)rechts alleen maar meer wind in de zeilen heeft geblazen.

Leo Lucassen is directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

 

Foto: Gerard Stolk (Flickr Creative Commons)

Dit artikel is 1368 keer bekeken.

Reacties op dit artikel (4)

  1. Jammer dat Leo Lucassen niet het meest recente werk van Piketty (Une hitoire du conflit politique) meeneemt in zijn verhaal. Piketty analyseert met een precisie die we in Nederland niet kennen de kiezersstromen. over zeer lange tijd. Hij stelt vast dat er nu sprake is van geo-sociale klassen en dat territoriale ongelijkheden belangrijker zijn geworden dan inkomensverschillen. En dat de nadruk op identiteit en herkomst de sociale kwestie naar achteren drukt.
    Zijn analyse van kiezersstromen komt erop neer dat de werkende klasse is opgesplitst geraakt in sociaal links en nationalistisch (nativistisch) links .
    Zijn optimistische perspectief: we moeten eerst nog door de zure appel van Le Pen (en Wilders!) heen- die vooral economisch onmogelijk kunnen slagen. Links zal zich moeten herpakken: het economisch systeem transformeren met strikte herverdeling als basis waardoor weer geinvesteerd kan worden in onderwijs, zorg etc., plattelandsproblemen serieus worden genomen en last but not least opkomst bij verkiezingen wordt bevorderd. En linkse verspintering ongedaan wordt gemaakt. Zoniet dan leven we voorlopig voort in een politiek instabiel driestromenland.
    Ik geef hier in een paar zinnen weer waaraan Piketty 900 pagina’s besteedt.
    Het aanbod om mijn recensie van 6 A4tjes in dit tijdschrift te publiceren is door de redactie helaas (vooralsnog) afgewezen omdat het teveel over Frankrijk zou gaan.
    Onze landen verschillen sociaal economisch niet veel van elkaar….We kunnen veel leren van onze buren.

  2. Migratie is het schisma van links vooral door het normatief te faciliteren en kritiek erop als xenofobisch te typeren.
    Massamigratie leidt tot maatschappelijke ontwrichting en de reactie daarop vooral door de lager opgeleiden en betaalden leidt juist niet op een op stem van een linkse partij.
    Links is in de praktijk vooral vooral voor hoger opgeleiden een politieke keuze geworden.
    Bovendien heeft de ‘woke cultuur’ daar ook toegeslagen hetgeen de lage opgeleide Henk en Ingrid niet kan bekoren. Ook op sociaal economisch terrein heeft links niet meer te bieden dan Wilders met zijn PVV al doet. GL/PvdA stemden voor de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer en dit duidt er op dat links met de arbeidende klasse niets meer van doen heeft.
    De SP is weliswaar nog de enige linkse partij in Nederland maar wordt door de arbeidsklasse niet als zodanig en noodzakelijk voor het erkennen van hun belangen onderkend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *