Verander negatieve stereotypen: let beter op je taal

Verander negatieve stereotypen: Let beter op je taal
Hoe voorkom je als autochtone Nederlander dat Marokkaanse Nederlanders in onderonsjes als groep over de hekel worden gehaald? Niet door buurman Mohammed als positief voorbeeld te noemen, maar wel door gezamenlijk te bespreken waarom het negatieve stereotype niet klopt.
Lees verder
Vraagstuk: Etniciteit | Reageer!

Je kunt niet iedereen magazijnbediende of portier maken

forklift2
Als de oudere werknemer zijn werk niet meer aankan, kun je hem ‘terug zetten’ naar een functie die beter past bij zijn verminderde productiviteit. Er zijn echter slimmere alternatieven: door scholing of deeltijdpensioen kunnen mensen ook langer doorwerken.
Lees verder
Vraagstuk: Arbeidsmarkt, Ouderen | 1 reactie

Historisch erfgoed geeft energie en spanningen

MEDION DIGITAL CAMERA
Cultureel en historisch erfgoed zorgt voor een prettige leefomgeving waar mensen graag wat extra’s voor neerleggen. Aan de andere kant is uitsluiting inherent aan immaterieel erfgoed, wat soms spanningen oplevert.
Lees verder
Vraagstuk: Geschiedenis | 1 reactie

Flexwerk lokt ongewenst gedrag uit

Flexwerk lokt ongewenst gedrag uit
Als flexwerkers hun ontevredenheid met werk of werkomstandigheden niet kunnen aankaarten, vervallen ze in ongewenst gedrag, zoals frauderen en zich antisociaal opstellen tegenover collega’s. Zo betaalt het bedrijfsleven toch nog een hoge prijs voor het alom bejubelde flexwerk.
Lees verder
Vraagstuk: Arbeidsmarkt, Gedrag | 1 reactie

Voedselpakketten: geen duurzame oplossing voor armoede

voedselpakket
Na de oprichting van de eerste voedselbank in 2003 is het concept een doorslaand succes gebleken. Maar alleen voedsel geven is niet voldoende voor effectieve armoedebestrijding. Voedselpakketten zijn dan ook meer van symbolische waarde dan een duurzame oplossing van de armoede.
Lees verder
Vraagstuk: Armoede | 3 reacties

Zorgcoöperaties: tevreden klanten en zorgverleners, maar continuïteit onzeker

oud tunnel zorg
Zorgcoöperaties zijn een uitkomst voor mensen die zorg nodig hebben. Zorgverleners werken er ook graag voor, of ze dat nu vrijwillig doen of betaald. Vooral de betaalde krachten zouden wat meer uren willen. Dit blijkt uit onderzoek dat Tranzo en Movisie deden.
Lees verder
Vraagstuk: Zorg | 1 reactie

Vlaamse moslimjongeren zien geloof niet als obstakel voor goede schoolprestaties

Islam is geen sta-in-de-weg op school vinden Vlaamse moslimjongeren
Vlaamse moslimjongeren zijn het niet eens met de dominante opvatting dat de islam een belemmering vormt voor goede schoolprestaties. De meesten hebben het gevoel dat religie geen enkele invloed heeft op hun schoolleven. Een kleine groep ondervindt zelfs steun van het geloof.
Lees verder
Vraagstuk: Etniciteit, Religie | 1 reactie

Nabij is beter. Decentraal denken en doen

In samenwerking met KING (Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten) en de VNG halen Pieter Hilhorst en Jos van der Lans verhalen en ervaringen op over de vraag of de decentralisaties op de werkvloeren van de samenleving daadwerkelijk de vernieuwing op gang brengen die ze hebben beloofd. Elke twee weken rapporteren zij daarover op socialevraagstukken.nl en nodigen zij mensen uit om mee te denken.

Leren door training te geven

Benen foto 2
Risicojongeren die voetbaltraining geven aan kleine kinderen – dat is een mooi voorbeeld van een vitale coalitie, zien Jos van der Lans en Pieter Hilhorst in aflevering 4 van ‘Nabij is beter’. Een voorbeeld dat sociale wijkteams het belang laat zien van verenigingen in de buurt.
Lees verder
Vraagstuk: Decentralisatie | 1 reactie

Invulling van participatiesamenleving moet beter

Invulling van participatiesamenleving moet beter
Beleidsmakers en politici omarmen en knuffelen burgerinitiatieven maar al te graag. In werkelijkheid is het echter nog steeds de overheid die bijna alles regisseert. Om de participatiesamenleving meer te laten zijn dan louter een modegril moeten rollen gewisseld worden.
Lees verder
Vraagstuk: Assertieve burgers, Gemeentebeleid | 3 reacties

Eigen schuld, dikke bult?

Eigen schuld, dikke bult?
Als mensen de kans krijgen om dieper te kijken dan de oneliners, blijken ze best wel solidair te zijn. We hebben als samenleving toch immers afgesproken dat we zorgen voor elkaar? Het betoog van de Belgische filosoof Ignaas Devisch lijkt ook voor Nederland op te gaan.
Lees verder
Vraagstuk: Gezondheidszorg | 1 reactie