Beste sociologische publieksboek van 2021

De shortlist voor De Sociologische Bril is bekend. Wie wint deze prijs voor het beste sociologische publieksboek van 2021?

De Sociologische Bril is in het leven geroepen om de publiekssociologie te stimuleren in het Nederlands taalgebied. ‘In een tijd die vraagt om sociologische verbeeldingskracht, is het belangrijk dat de sociologie uit zijn publieke schaduw stapt’, zegt initiatiefnemer en juryvoorzitter Mark van Ostaijen (Erasmus Universiteit Rotterdam).

De jury boog zich over ongeveer honderd ingezonden Nederlandstalige titels die in 2021 verschenen. Wie wordt de opvolger van de winnaar van vorig jaar, Sinan Cankaya met het boek Mijn ontelbare identiteiten?

Rudi Laermans:


De Leuvense hoogleraar sociologie Rudi Laermans is wederom genomineerd, nu met zijn Sociologisch Essay Gedeelde Angsten. ‘Een prachtig sociologisch essay, waarin een bijzonder actueel vraagstuk wordt heroverd op psychologische en psychiatrische inzichten. Een rijk en verhelderend boek’, aldus de jury.

Marguerite van den Berg:

In Werk is geen oplossing zet socioloog Marguerite van de Berg ons kritisch aan het denken hoe vanzelfsprekend het is dat we zoveel werken, er zo moe van worden en er zelfs een deel van onze identiteit aan ontlenen. ‘Een mooie sociologische bijdrage die stelling neemt, maatschappijkritisch is en analytisch doorwrocht’, vindt de jury.

Warna Oosterbaan:

Van journalist en socioloog Warna Oosterbaan verscheen het boek Het leven van dingen. Daarin vraagt de auteur zich af waarom sociologie vooral iets is van en tussen mensen, terwijl de dingen om ons heen juist van grote sociale en relationele aard zijn. Volgens de jury een ‘onderhoudend, verfrissend en bovendien bijzonder goed geschreven eye-opener’.

Walter Weyns:

De vierde kanshebber is de Antwerpse socioloog Walter Weyns met het boek Wie, wat woke? Volgens de jury ‘een mooi boek dat een zeer actueel vraagstuk systematisch sociologisch analyseert’. Weyns biedt ‘handvatten om hedendaagse conflicten beter te begrijpen en geeft duiding aan een actueel en relevant rechtvaardigheidsvraagstuk dat bovendien verdieping nodig heeft’.

Tanja van der Lippe:

Ten slotte dingt het boek Waar blijft mijn tijd van de Utrechtse hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe mee naar de prijs. Dit noemt de jury ‘een verhelderend boek dat onze drukte en tijdvraagstuk opheldert en voorziet van de meest actuele kennis in een informatief en inhoudsrijk boek’.

Nacht van de Sociologie

De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 25 november tijdens de Nacht van de Sociologie in Arminius in Rotterdam.